Faceți căutări pe acest blog

sâmbătă, 30 iunie 2012

Lectia de inot la caini


Contrar folclorului in domeniu nu orice caine stie sa inoate sau este un bun inotator. „A inota caineste” este o expresie adesea intalnita, insa nu se aplica si in cazul tuturor patrupedelor. Adesea stapanii de caini presupun ca ai lor companioni au in sange capacitatea de a inota, insa nu este deloc asa. La fel ca si in cazul copiilor, cainii trebuie invatati sa interactioneze cu apa si sa inoate. Unii invata mai repede, altii mai greu, in functie de individ sau de rasa. Dar haideti sa vedem cum trebuie procedat.
      
       Unele rase poarta chiar in denumirea lor inclinatia spre inot: „Cainele de apa portughez”. Astfel acestia sunt caini care chiar se nasc cu aceasta aptitudine si nue nevoie de prea multa munca de convingere pentru a-i face sa intre in apa si sa se balaceasca. La ei de fapt e dificil sa fie tinuti afara din apa. In aceasta categorie se inscriu si Labradorul, Golden Retrieverul, Terra Nova si alte rase din aceasta categorie. Pe de alta parte sunt rase de caini care nu unoata sau care trebuie invatati sa inaote deoarece nu se afla in genetica lor acest comportament. Cainii de tip buldog, Mops, Teckel, Corgi si toate celelalte rase cu picioare scurte sau bot scurt. Deasemenea cainilor cu coada scurta le este mai dificil sa se ghideze in apa. Indiferent de rasa orice caine poate fi invatat sa inoate.
      
       Sfaturile urmatoare se pot aplica atat la caini juniori cat si la caini adulti, cu mentiunea ca un caine tanar va invata mai repede decat unul in varsta. Alegeti un loc linistit pentru prima lectie. Unde sa fie liniste si unde sa fiti numai dumneavoastra pentru a nu fi distras cainele de stimuli externi. O piscina particulara, un lac sau marea sunt ideale. Apa trebuie sa aiba un acces facil si sa aiba adancimea progresiva. La piscina cainele trebuie indrumat si spre locul pe unde se poate iesi. Daca nu stiti cum reactioneaza cainele la apa, il puteti obinui intr-un bazin gonflabil, pentru copii in care il atrageti cu diferite jucarii sau recompense. Aceeasi lectie se poate invatat si pe malul marii de exemplu. Etapele le vom descrie luand  ca loc de inotat marea, insa se aplica la fel pentru orice localizare. Citeste mai multe despre inot la caini pe zooland.ro
.