
(citeste mai multe despre mixomatoza iepurilor pe zooland.ro
Blogul e pentru noi, oamenii, dar ca sa fie ele fericite.
Perierea
Trebuie sa tina cont de textura si lungimea parului. La rasele cu par scurt si/sau sarmos e suficienta o periere pe saptamana, cu un pieptene metalic cu dinti desi sau cu o perie de plastic, chiar si o manusa e utila. La rasele cu par semilung si lung trebuie acordat mai mult timp saptamanal perierii: zilnic daca e posibil sau macar la 2 zile, pentru a preveniri incalcirea si a avea mai putin de munca mai tarziu. Trebuie folosit mai intai un pieptene cu dinti mai rari, apoi unul mai des, iar la final o perie metalica. Instrumentele trebuie folosite cu grija pentru a nu rani pielea animalului. Se periaza tot corpul cainelui, in sensul cresterii parului.
Tunsul
Se face doar la rasele de caini cu par semilung si lung, avand mai multe scopuri:
Cainele trebuie obisnuit cu aceasta manopera de la varste fragede ( 5-8 luni), pentru a fi mai linistiti mai tarziu atat dumneavoastra cat si catelul. Este bine ca primele tunsuri sa fie facute la cosmetica deoarece personalul de acolo e profesionist si stiu cum sa abordeze catelul si care e coafura potrivita. Ulterior daca ati prins cum se face puteti incerca si acasa. Taierea parului din jurul ochilor trebuie facuta de fiecare data cand acesta irita globul ocular, si nu necesita vizita la specialist.
Baia
E recomandat a se face doar atunci cand e imperios necesar datorita mirosului sau murdariri parului. O baie la cateva luni pentru cainii cu par scurt e suficienta. Pentru cei cu par lung se recomanda o baie lunar sau mai des daca e nevoie. Imbaierea prea frecventa poate provoca boli de piele prin indepartarea stratului protector de sebum. Intotdeauna folositi un sampon special pentru caini, niciodata unul pentru oameni. Deasemena un sampon ales special pentru tipul de par sau pentru o anumita rasa da rezultate si mai bune. Iarna uscati bine animalul pentru a preveni o raceala. Folositi cu grija uscatorul de par pentru a nu arde blana.
Taierea unghiilor
E obligatorie la cainii tinuti in interior si foarte rar necesara la cei tinuti in curte, unde unghiile se tocesc natural. Este bine ca primele taieri sa fie facute la veterinar sau la cosmetica pentru a obisnui catelul si pentru a putea invata dumneavoastra cum se face corect. Cand practicati aceasta manopera acasa rugati inca o persoana sa va ajute, sa tina cainele cu piciorul fixat. Folositi doar foarfece speciale pentru unghiile cainilor, nu unghiere pentru oameni care pot leza sau smulge unghia. Aveti grija sa nu taiati unghia din locul unde se observa rosu la interior, acolo sunt vasele de sange si nervii, astfel veti rani si veti provoca durere cainelui, plus sperietura si refuzul de a mai face acest lucru pe viitor.
Periajul dentar
Ajuta la mentinerea sanatatii dintilor, gingiilor si a cavitatii bucale a cainelui. Se poate face acasa, iar periodic trebuie mers si la veterinar pentru un consult si un tratament de specialitate. Acasa cu cat il periati mai des cu atat mai bine, zilnic ar fi ideal. Folositi periute si paste speciale pentru catei, nu cele pentru uz uman. Obisnuiti cainele de mic cu periajul. Din cand in cand verificati gura cainelui pentru a observa daca apar inflamatii, carii, tartru sau alte afectiuni. Cu cat e mai repede depistata vreo problema cu atat va fi mai usor de tratat. Tipul de hrana influenteaza foarte multa statusul sanatatii dentare, astfel mancarea uscata, crochetele, favorizeaza eliminarea tartrului si stimularea gingiilor. Cainii hraniti cu mancare umeda sau preparata, de consistenta scazuta, sunt mai predispusi la depuneri de tartru si carii.
Se poate face de fiecare data cand imbaiem cainele sau chiar mai des. Atentie deosebita trebuie acordata raselor cu urechi lungi, ale caror conduct auditiv extern e aerisit foarte putin. Astfel este favorizata acumularea bacteriilor si declansarea infectiilor. Verificati periodic aspectul urechii, mirosul, la primele semne de boala sa va prezentati la veterinar. In timpul baii aveti grija sa nu patrunda apa in ureche, daca totusi se intampla curatati atent cu un betigas cu tampon de bumbac. Tundeti parul din urechi daca este cazul.
In cateva idei acestea sunt aspectele de care trebuie sa tineti cont pentru a avea un caine bine ingrijit si sanatos la exterior. In articolele urmatoare vom detalia despre fiecare actiune, care sunt regulile, frecventa si particularitatile.
Asa ca pentru sarbatori linistite, fara vizite la cabinetele veterinare respectati aceste cateva interdictii, simple de altfel.
Vremea frumoasa de afara nu poate fi decat un motiv de bucurie atat pentru noi cat si pentru animale, care pot petrece mai mult timp afara jucandu-se. Sa nu lasam ghemotoacele de par sa ne impiedice din savurarea acestui moment placut din an. Periati, periati, periati!
Aspect fizic
Aceasta specie de testoasa este foarte usor de recunoscut dupa dungile rosii care pornesc de la ochii si se continua pana la urechi, pe care le includ in colorit. Carapacea este bombata si neteda, si are un motiv format din linii verzi si galbene. Plastronul (partea inferioara a invelisului) este neted si plat si prezinta un fundal galben cu model verde inchis, diferit de la individ la individ. Puii au o carapace moale si o culoare verde deschis. Odata cu inaintarea in varsta culoarea devine din ce in ce mai inchisa, ajungand chiar sa nu se mai observe desenul. Pielea prezinta si ea un model de linii verzi si galbene. La nivelul cozii se afla cloaca, care este singurul orificiu care deserveste aparatul urinar, digestiv si reproducator. Falcile lor formate din cheratina reprezinta aparatul bucal cu care incizeaza si rup carnea sau plantele. Nu au dinti pentru a mesteca hrana, insa gatul e foarte flexibil pentru a inghiti si portii mari de mancare. Testoasele trebuie hranite in apa pentru a putea inghitii hrana deoarece nu au secretie salivara. Daca isi procura hrana de pe uscat, atunci o vor trage in apa pentru a o ingurgita.
Dismorfismul sexual
Femelele sunt mai mari ca masculii: 25-30 cm, respectiv 17-23 cm pentru masculi (dimensiunea carapacei masurata din marginea anterioara pana in cea posterioara, fara a tine cont de bombarea ei). Masculii prezinta la membrele anterioare gheare mai mari, folosite in disputele pentru femele sau in timpul imperecherii, pentru a se putea urca pe partenera. De asemenea ei au si o coada mai lunga si mai subtire, cu cloaca situata mai inspre varf.
Maturitatea sexuala este in concordanta cu dimensiunea. Pentru a putea determina sexul e nevoie ca individul sa aiba peste 10cm, asta inseamna 2-4 ani pentru masculi si 3-5 ani pentru femele.
Comportament
Testoasele salbatice reactioneaza rapid la prezenta altor vietuitoare (posibilii pradatori). Spre deosebire de surorile lor mai mari aceste broscute sunt foarte rapide. Cele nascute si crescute doar in captivitate sunt obisnuite cu prezenta omului si raman calme. Nu au auzul foarte dezvoltat in schimb detecteaza si cele mai fine vibratii (principala senzatie dupa care se ghideaza) prin intermediul receptorilor din carapace. Mirosul si vazul sunt si ele foarte dezvoltate. Aceste broscute pot vedea colorat atat in apa cat si pe uscat. In special testoasele crescute in captivitate (deoarece intra mai des in contact cu omul) pot musca foarte puternic, fara a fi neaparat un semn de agresivitate, fie cand sunt hranite (direct din mana), fie daca va apropiati degetul de suprafata apei sau doar in joaca. Daca se simt amenintate nu vor ezita sa se retraga in carapace. Este total contraindicat sa intoarceti o testoasa pe spate, oricat de multa placere v-ar face, pentru ea va fi un efort si un chin sa revina cu picioarele pe pamant.
Avertisment
Broscutele testoase sunt purtatoare de Salmonella, in special cele salbatice. In SUA exista o lege care interzice comercializarea indivizilor sub 10 cm, din cauza miilor de cazuri de imbolnaviri, in special la copii, care bagau mainile nespalate sau chiar testoasa in gura. Desi poarta aceasta bacterie in intestine, testoasa rareori se imbolnaveste. Pentru a preveni imbolnavirea copilului dumneavoastra practicati o igiena buna de fiecare data cand veniti in contact cu testoasa. De asemenea mergeti cu ea la medicul veterinar pentru a determina daca este purtatoarea bacteriei.
Daca va doriti mult o testoasa trebuie sa tineti cont de faptul ca aceasta trebuie sa primeasca o ingrijire optima si ca traieste cateva zeci de ani (asta daca dispune de conditii de viata propice). Niciodata sa nu adoptati o broscuta din salbaticie, decat daca e ranita sau bolnava, altfel ii va fi foarte greu sa se obisnuiasca in captivitate si nu va doriti un animal de companie nefericit. Informati-va la specialisti inainte de a achizitiona una si nu va lasati ghidati doar de ceea ce va spun cunoscutii. Daca va veti respecta animalul si nevoile lui cu siguranta veti pune bazele unei lungi prietenii, de-o viata chiar.
Deparazitarea locuintei
Daca am gasit paraziti pe animalul de companie e foarte probabil ca deja si casa sa fi fost infestata, atat cu purici adulti cat mai ales cu oua. Iar daca deja pe companionul nostru l-am scapat de aceasta grija, e momentul sa luam cateva masuri pentru a combate parazitii si din interiorul casei:
Daca pretuiti natura si mai ales sanatatea companionului dumneavoastra, atunci cele mai bune metode de a scapa de purici sunt cele naturale. Din cele prezentate mai sus ati putut observa ca exista o multime de solutii naturale si accesibile pentru a tine la distanta parazitii pe toata perioada verii, si nu numai.
Este inceput de sezon cald, moment prielnic pentru a incepe lupta impotriva puricilor. Facand primii pasul in aceasta lupta, veti reusi sa o castigati usor, mai ales daca folositi cele mai eficiente arme. Alegeti-le in functie de binele animalului iubit si nu de pret sau ambalaj. Fara purici el va fi un animal fericit intreg sezonul cald.