Faceți căutări pe acest blog

joi, 10 martie 2011

10 motive pentru care dihorii sunt animale de companie ideale!


Sunt dihorii animale de companie bune?! Raspunsul este „da, absolut”, insa pentru stapanii potriviti. La fel cum exista stapani potriviti pentru pisici sau oameni carora cel mai bine li se potriveste un caine. Desi la noi in tara miturile despre dihori sunt inca bine inradacinate, acesti mici blanosi au ajuns tot mai raspanditi in casele romanilor ca animale de companie. In SUA dihorii se afla pe locul 3, dupa caini si pisici, drept cele mai intalnite animale de companie. Daca inca nu detineti un dihor si va doriti unul sau poate nu cunoasteti suficiente date despre acest animal, acest articol ar putea sa va ajute sa va formati o opinie.
1. Sunt dragalasi: e suficient sa le privesti fata ascutita si trupul lung si blanos si sa iti vina sa ii alinti. Insa daca tot acest amblaja dragut vine si cu caracter pe masura, combinatia este „delicioasa”. Dihorii domesticiti vin intr-o paleta mai larga de culori (de la alb, crem, la negru sau tarcati), de unde fiecare stapan isi poate alege cea pe placul lui. Traiesc in medie intre 7 si 10 ani, astfel ca investitia emotionala este pe termen mai lung decta in cazul altor mamifere mici de companie (hamster, porcusor de Guinea).
2. Jucausi: dihorii sunt niste nazdravani, sunt ca niste catelusi sau pisoiasi, dar care nu se maturizeaza niciodata. Va vor amuza zilnic cu giumbuslucurile lor. Ei insa si dorm o mare parte din zi, astfel ca aveti timp si pentru dumneavoastra, insa cand sunt treji, pregatiti-va sa va binedispuneti. Daca va hotarati sa detineti mai mult de un exemplar, atunci si distractia creste. De altfel este recomandat sa aveti doi dihori, mai ales in situatia in care nu reusiti sa ii acordati zilnic suficient timp pentru a-si elibera muntele de energie pe care il inmagazineaza. Asta nu inseamna ca veti fi uitat, va vor angrena si pe dumneavoastra in jocul lor de cate ori au ocazia.
3. Sociabili, prietenosi si afectuosi: aceste animale nu percep omul ca pe un dusman, nu se tem de el. il vad ca pe un prieten si il desfata cu toata afectiunea lor. Profita de contactul cu stapanul de fiecare data. Dupa cum spuneam si mai sus, mai multe exemplare, mai multa dragoste de primit, ci nu injumatatirea ei.
4. Inteligenti, perseverenti, obedienti: desi la cat de zvapaiati sunt si au uneori aceea privire fioroasa sau alteori naiva, dihorii sunt chiar inteligenti. Aceasta amestecata cu perseverenta si curiozitatea nativa, se poate dovedi un cocktail distructiv pentru locuinta dumneavoastra, in cazul in care nu ati luat toate masurile de asigurare a ei impotriva dihorilor si invers (subiect dezbatut intr-un alt articol). Daca isi doresc ceva, dihorii nu se vor lasa pana nu-l vor avea, iar uneori veti fi surprinsi ce strategii abordeaza pentru asta. Unele chiar amuzante. Unii dihori pot invatati chiar unele trucuri, altii va vor dresa pe dumneavoastra sa le cantati in struna. Pot fi invatati sa foloseasca litiera cu nisip, asemenea pisicilor. E nevoie poate de ceva mai multa rabdare decat in cazul felinelor insa merita efortul.
5. Nu sunt galagiosi: vecinii de la bloc nu vor auzi ca aveti un animal in casa decat in cazul rarisim in care animalul este agresat sau sufera fizic. In rest prefera sa se exprime prin joaca sau actiuni, sau sunete fara un volum mare. Nu garatam ca vecinii nu vor auzi sunetul produs de spargerea unui pahar de sticla, uitat in locul nepotrivit.
Citeste mai multe despre dihori pe zooland.ro
.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu