Faceți căutări pe acest blog

marți, 8 martie 2011

Purici la catelusi! Cum scapam?!


Puricii ataca orice organism, nu tin cont de varsta si marime. Asa se face ca adesea micutii catelusi sunt infestati cu astfel de paraziti, neplacuti chiar si de cainii adulti daramite de cei mici. Din pacate pentru catelusii sub 6 saptamanii pe piata se gasesc extrem d eputine solutii antiparazitare. Pudre, spray-uri, sampoane antiparazitare pentru juniori nu exista. Iar folosirea unora de adulti asupra lor poate determina intoxicare, deoarece substanta activa este prea puternica. Totusi mai exista unele solutii pentru a-i scapa de chinul puricilor.
Pentru puii de caine puricii pot fi fatali. Un organism atat de mic are si o cantitate de sange redusa, fata de un adult. Atacand catelusul puricii practic sustrag sangele din organismul lui si ii scade volumul. Astfel se ajunge la anemie severa, aport scazut de oxigen si in cele din urma deces. Daca descoperiti un catel cu infestare crescuta cu purici cercetati semnele anemiei: gingiile palide (in mod normal sunt roz dschis), prindeti intre 2 degete blana de la nivelul gatului si ciupiti: daca revine incet la forma initiala aveti de-a face cu deshidratarea, un alt semn al infestarii masive cu paraziti externi.
Ce se poate face?!
Baie! Pregatiti in chiuveta sau in cada de baie apa calduta, potrivita ca temperatura bebelusilor. Puneti o cantitate de apa in vas cat sa ajunga pana la gatul animalul, sa nu ii ajunga in gura sau nas. Sprijiniti cu mana barbia. Udati bine corpul animalului, dar si capul, deoarece puricii au tendinta sa fuga spre zona uscata. De altfel este recomandat sa incepeti cu zona capului. Dupa ce ati umezit bine blanita, scoateti catelul pe un prosop si samponati-l. Folositi un sampon special pentru juniori sau sampon pentru bebelusi. Multi crescatori de caini folosesc in locul samponului detergent de vas cu extract de lamaie (acesta are un efect puternic antiparazitar). Poate parea ciudat insa detergentul acesta este foarte eficient. Aveti grija ca spuma sa nu ajunga in ochii, urechile si gura animalului. Dupa 5 minute incepeti sa-l clatiti bine, pana nu mai ramane sampon in blana. Scoateti-l din apa si uscati-l bine. Catelusii fac fata mai greu frigului. Alti specialisti recomanda o alta solutie naturala pentru scapat catelusiide puricii: taiati in felii o jumatate de lamaie cu coaja, peste care turnati aproximativ 250-300ml de apa fierbinte. Lasati peste noapte apoi strecurati lichidul. Cu acesta veti imbaia catelusul.
Dupa baie folositi un pieptene pentru purici, cu care meticulos pieptenati toata blana cainelui. Astfel eliminati puricii ramasi dupa baie, precum si ouale acestora. Sa aveti in apropiere o cana cu apa fierbinte in care sa arunacati puricii vii prinsi. De multe ori daca sunt aruncati in apa rece sar afara. Incepeti de la coada inspre cap, pieptenand in raspar. Daca aveti rabdare si nu va este sila puteti chiar dumneavoastra sa prindeti cu mana puricii de pe catel, pentru a economisi timp.
Citeste mai multe despre cum sa scapati de puricii de pe catelusi pe zooland.ro

.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu