Faceți căutări pe acest blog

marți, 31 ianuarie 2012

Stop rosului la caini!

Mai devreme sau mai tarziu orice proprietar de caine se va confrunta cu problema rosului. Exista numeroase motive pentru care
cainii simt nevoia sa roada (dupa cum am vazut intr-un articol trecut). Un caine niciodata nu va putea fi invatat sa nu mai roada; insa este foarte usor de educat sa roada doar lucruri permise.
Preveniti!
Intotdeauna e mai usor sa previi decat sa tratezi spune o zicala. Perfect adevarat si in acest caz. Cand plecati de acasa sau chiar cand sunteti prin preajma, nu lasati la indemana cainelui niciun obiect din cele care stiti ca le prefera la ros, cum ar fi incaltaminte, haine sau orice alte obiecte casnice. Nemaivand acces la ele, nu mai are ce paguba sa faca. Tot la plecare inchideti cainele intr-o incapere sigura, unde nu are ce sa roada. Totusi avand grija sa ii lasati la dispozitie jucarii de ros. Daca cainele a fost dresat sa foloseasca cusca sau tarcul cat sunteti plecati, in inchideti acolo. Insa atentie doar pentru perioade de timp scurte. In orice conditii lasati la dispozitia cainelui jucarii de ros. De preferinta de forme si materiale diferite, cainii se plictisesc repede. Din cand in cand inlocuiti-le cu altele, iar pe cele precedente ascundeti-le si i-le dati peste ceva timp, cand i se vor parea noi. Oasele de vita sau cele speciale din comert, trecute printr-o supa cu diverse arome sunt o solutie, gustoasa, pentru a determina cainele sa roada ce trebuie.
Jucariile care pot fi umplute cu diverse bunatati sunt ideale pentru a tine ocupat cainele. Jucariile tip Kong sunt rezistente la ros si pe placul tuturor cainilor. In cazul puilor care isi schimba dintii o jucarie din material textil pusa la congelator in prealabil, ii va satisface nevoia de ros si ii va calma gingiile inflamate.
Citeste mai multe despre cum sa opresti cainele din ros pe zooland.ro
.

Rase de pisici pentru persoanele alergice



Studiile arata ca aproximativ 15% din populatia lumii este alergica la pisici sau catei. Este gresit impamantenita conceptia conform careia suntem alergici la parul de pisica. De fapt reactia alergica este provocata de o proteina aflata in saliva pisicii.
Ce facem daca suntem alergic la pisici, dar totusi suntem un mare iubitor de feline?! Putem sa ne orientam spre o rasa care este hipoalergenica: „hipo”= mai putin; astfel ca nu exista o rasa de pisici non- alergenica, insa sunt mai multe rase care produc o cantitate mai mica de alergeni decat media. Alegerea unei astfel de rase de pisici, precum si respectarea unor reguli generale (pe care le vom discuta intr –un articol viitor) ofera oricui sansa de a se bucura de afectiunea unei pisici.
Alergenul raspunzator de toate reactiile nefaste este o proteina Fel D-1, care este secretata de glandele salivare, in principal, dar si de glandele sebacee, regasindu- se si in urina. In momentul in care pisica se toaleteaza, proteina foarte aderenta, se ataseaza de firul de par, respectiv piele. Desi nu suntem direct alergici la firul de par, el este cel care ne pune in contact cu alergenul. Matreata este si ea responsabila de dispersarea alergenului, proteina lipita de pielea descuamata este usor dispersata in mediul ambiant.
Studiile au relevat cateva caracteristici generale ale pisici hipoalergenice:
• Femelele sunt mai putin alergenice decat masculii;
• Masculii castrati produc mai putini alergeni decat cei activi sexual;
• Pisicile inchise la culoare sunt mai alergenice decat cele cu blana mai deschisa;
• Puii de pisica prodcu mai putini alergeni decat adultii.

Citeste in continuare care sunt rasele de pisici pentru alergici pe zooland.ro
.