marți, 31 ianuarie 2012
Rase de pisici pentru persoanele alergice
Studiile arata ca aproximativ 15% din populatia lumii este alergica la pisici sau catei. Este gresit impamantenita conceptia conform careia suntem alergici la parul de pisica. De fapt reactia alergica este provocata de o proteina aflata in saliva pisicii.
Ce facem daca suntem alergic la pisici, dar totusi suntem un mare iubitor de feline?! Putem sa ne orientam spre o rasa care este hipoalergenica: „hipo”= mai putin; astfel ca nu exista o rasa de pisici non- alergenica, insa sunt mai multe rase care produc o cantitate mai mica de alergeni decat media. Alegerea unei astfel de rase de pisici, precum si respectarea unor reguli generale (pe care le vom discuta intr –un articol viitor) ofera oricui sansa de a se bucura de afectiunea unei pisici.
Alergenul raspunzator de toate reactiile nefaste este o proteina Fel D-1, care este secretata de glandele salivare, in principal, dar si de glandele sebacee, regasindu- se si in urina. In momentul in care pisica se toaleteaza, proteina foarte aderenta, se ataseaza de firul de par, respectiv piele. Desi nu suntem direct alergici la firul de par, el este cel care ne pune in contact cu alergenul. Matreata este si ea responsabila de dispersarea alergenului, proteina lipita de pielea descuamata este usor dispersata in mediul ambiant.
Studiile au relevat cateva caracteristici generale ale pisici hipoalergenice:
• Femelele sunt mai putin alergenice decat masculii;
• Masculii castrati produc mai putini alergeni decat cei activi sexual;
• Pisicile inchise la culoare sunt mai alergenice decat cele cu blana mai deschisa;
• Puii de pisica prodcu mai putini alergeni decat adultii.
Citeste in continuare care sunt rasele de pisici pentru alergici pe zooland.ro
.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu