Faceți căutări pe acest blog

joi, 10 noiembrie 2011

Cum ajutam cainele sa castige in greutate?


Un caine poate pierde in greutate dintr-o multime de motive. Problemele de sanatate, parazitii, malnutritia sau neglijarea sunt cauze frecvente ale emacierii la caini. Un caine slabeste destul de greu, insa este mult mai greu sa se ingrase.

Inainte sa va inhamati la un regim de ingrasare este bine sa descoperiti cauza care a determinat pierderea in greutate. Daca cainele bine hranit si sanatos la un moment dat incepe sa piarda progresiv din masa corporala ar trebui sa va ridice semne de intrebare cu privire la starea lui de sanatate. In acest caz consultati medicul veterinar pentru a descoperi ce este in neregula si a incepe instituirea unui tratament cat mai repede. Abia apoi dupa ce ati tratat afectiunea de fond incepeti si regimul de ingrasare. Parazitii intestinali cat si cei externi supun cainele unui stres continuu si determina scadere in greautate. Efectuati deparazitarile periodic, la timp asa cum indica medicul veterinar. Malnutritia se refera la regimul alimentar care nu resuseste sa furnizeze organismului toate principiile metabolice de care are nevoie pentru a functiona la parametri maximi. Desi aveti impresia ca va hraniti cainele regulat si el manaca destul, uneori nu este asa. Nu orice hrana din comert este suficient de bogata in proteine de calitate, grasimi, vitamine si minerale incat cainele sa fie sanatos alimentat. Si astfel un caine care desi mananca zilnic suficient poate sa slabeasca in timp. Cea mai cruda cauza a emacierii la caini este infometarea datorata neglijarii. Din pacate sunt multi stapani care uita ca patrupedul care ii slujeste cu atat credinta mai trebuie sa si manance sau chiar uita complet de el, legat sau inchis in vreun tarc fara nicio sansa de a-si procura hrana.

Inainte sa incepeti programul de castigare in greutate, evaluati cat de slab este cainele. Cu cat cainele este mai emaciat cu atat va trebui sa impartiti mesele zilnice in mai multe tainuri. Un caine foarte slab are stomacul micsorat si desi isi va dori sa manance cat mai mult nu va putea din cauza acestuia, iar voma va aparea imediat, lucru pe care nu ni-l dorim. Cel mai bine ar fi sa consultati medicul veterinar pentru a va face un program nutritional adaptat situatiei cainelui dumneavoastra.

Cainele trebuie sa se ingrase in mod sanatos si nu doar ca sa aiba kilograme mai multe. In primul rand trebuie sa isi recupereze masa musculara si abia apoi sa isi refaca straturile de grasimi. Este foarte usor sa hranim cainele cu o dieta bogata in grasimi si carbohidrati care vor determina formarea tesutului adipos, insa care nu va sustine desvoltarea muschiilor si nutritia organelor interne. Iata cateva sfaturi de care trebuie tinut cont pentru ca patrupedul dumneavoastra sa ia in greutate in mod sanatos.

1. Dupa cum spuneam dezvoltarea masei musculare este principalul obiectiv. Muschii sunt formati din proteine, si la un nivel mai mic din aminoacizi. Acestia trebuie adusi in organism prin aport alimentar, tot din proteine de origine animala pe care le contine hrana. Un deficit mare de masa musculara presupune un aport mare de proteine. Astfel prima lege a unui regim de ingrasare este administrarea unei diete bogate in proteine. Hrana uscata pentru un caine adult mediu contine 18-20% proteine, in cazul cainelui slab va trebuie sa alegem o hrana cu un procent mai mare, in jur de 30%. Astfel trecem cainele pe o hrana uscata pentru pui sau juniori, care are acest procent inalt de proteine. In plus acest tip de formula este imbogatita si cu mai multe vitamine si minerale si este mai usor digerabila si delicata cu stomacul.


Citeste mai multe despre ingrasarea cainelui pe zooland.ro
.

miercuri, 9 noiembrie 2011

Toxoplasmoza si nevinovatia pisicii!



In urma cu cativa ani medicii inspaimantau femeile insarcinate despre riscul major pe care il reprezinta pisica pentru evolutia sarcinii si sanantatea fatului. Mamicile gravide erau sfatuite sa renunte la pisica familiei, cel putin pe perioada sarcinii. Insa de cele mai multe ori abandonul era definitiv si multe pisici (nevinovate) se vedeau aruncate in strada de familia iubitoare in care crescusera. Cercetarile au evoluat in favoarea pisicilor care au fost declarate nevinovate de transmiterea acestei boli in mod direct. Totusi si in ziua de azi se mai intampla sa fie declarate tapi ispasitori pentru toxoplasmoza la femeile gravide in special, insa majoritatea medicilor nu mai interzic femeii insarcinate sa detina o pisica sau chiar mai multe). In continuare vom vedea ce este si cum se transmite de fapt toxoplasmoza.

Toxplasma gondii

Este agentul etiologic al acestei boli. T. gondii este un protozoar unicelular care paraziteaza aproape orice organism cu sange cald. Pe durata ciclului de dezvoltare necesita doua tipuri de gazde: intermediara si definitiva. Pisicile (salbatice sau domestice) sunt singurele gazde definitive. Asta inseamna ca doar in corpul pisicii parazitul se poate reproduce.

Ciclul de viata

Pisica ingera prada infestata. Microorganismului ii este digerat peretele capsular, iar in intestinul pisicii sunt eliberate formele infectioase. Acestea strabat peretele intestinal si se divid in tachizoiti forma mobila a parazitului. Acesti tachizoiti se pot stabili in peretele intestinului (ciclul intra-intestinal) sau pot migra in alte tesuturi (ciclul extra-intestinal). Tachizoiti din tesuturi (muschi, creier) sunt destul de rapid anihilati de imunitate si raman captati in aceste tesuturi sub forma de chisturi. In aceste chisturi se afla intr-o stare latenta, neinectioasa si poarta denumirea de bradizoiti.

Organismele ramase in peretele intestinal ajung la maturitate sexuala si elibereaza oociti, care sunt degajati in fecale. O pisica va elibera oociti doar cand este supusa la primo- infectie. Eliberarea se produce la aproximativ o saptamana de cand pisica a ingerat prada infectioasa si poate dura pana la doua saptamani. In acest rastimp imunitatea lucreaza pentru a bloca atat tachizoiti producatori de oua din peretele intestial, cat si ouale eliberate. Dupa aceasta perioada pisica nu va mai excreta prin fecale niciun T. gondii.

Oocitii eliberati in mediul ambiental nu sunt infectiosi imediat. In functie de conditiile de mediu in 1 pana la 5 zile, ei trec printr-un proces de sporulare. Doar oociti sporulati sunt patogeni pentru pisici sau celellate gazde intermediare. Sub aceasta forma ei pot supravietui mai mult de un an, chiar si sub cele mai vitrege conditii. In organismele gazdelor intermediare, inclusiv al omului, T. gondii evolueaza la fel ca mai sus, doar ca nu este capabil sa se reproduca. Si in organismele gazda se formeaza chisturi ce contine bradizoiti. De altfel aceste chisturi sunt consumate de pisica, atunci cand devoreaza o prada infectata si astfel ciclul se reia.

In afara de transmiterea digestiva, toxoplasmoza mai poate fi dobandita si trans-placentar, atunci cand femela gestanta contracteaza parazitul. Doar trachizoitii sunt capabili sa traverseze bariera placentara.


Infectia la pisica- tablou clinic

Desi un procent mare de pisici se infecteaza cu Toxoplasma gondii, foarte putine manifesta clinic boala. Semne precum pierderea apetitului, febra sau letargia pot aparea la pisicile aflate la primul contact cu parazitul si dureaza doar cateva zile pana cand imunitatea va fi luptat deja cu agentul patogen. Aceste simptome apar in general la pisicile cu o imunitate slabita, incababila sa anihileze protozoarul. Astfel grupele de risc sunt: pisicile tinere (sub 2 ani), pisicile batrane, cele care sufera de boli imunosupresoare (FIV- virusul imunodeficientei feline sau FELV- leucemia felina). La astfel de indivizi, datorita invaziei din tesuturi necombatuta de catre imunitate, pot aparea semne precum: dispneea, diareea, voma, artrita, miozita, infectii oculare, tulburari neurologice.


Citeste in continuare despre toxoplasmoza pe zooland.ro
.

Somnul de sticla- fantoma din acvariu!



Cine vede pentru prima oara un astfel de peste este uimit si cucerit pe loc de aspectul ciudat al sau. Si cum sa fii?! Nu este ceva obisnuit sa vezi un peste transparent, caruia i se vad doar capul si sira spinarii si care inoata suav in carduri la mijlocul acvariului. Acesta este somnul de sticla, protagonistul articolului de fata, in care vom incerca sa va ghidam in ingrijirea acestui peste spectaculos si destul de pretentios.

Descriere

Somnul de sticla (Kryptopterus bicirrhis) face parte din familia Siluridae si a fost identificat pentru prima oara in 1934. Este originar din sud- estul Asiei: India de est, Malayezia, Tailanda, Indonezia, Sumatra etc. ca toti pesti proveniti din aceste zone, somnul de sticla necesita conditii tropicale pentru a ramane sanatosi. Sunt pesti de talie mica- medie, atingand maximum 10- 12 cm.

In acvaristica sunt foarte populari datorita aspectului fizic aparte: sunt transparenti si li se poate observa doar capul si ochii, oasele, mustatile. Cand se hranesc putem vedea cum mancarea avanseaza spre stomac si cum este digerata lent.

In acvariu

Somnul de sticla numit si pestele- fantoma, este un peste „de scoala” sau de card. Cand este tinut singur sau in grupuri foarte mici este foarte stresat, se poate imbolnavi usor si nu isi etaleaza frumusetea si comportamentul natural asa cum o face intr-o scoala mare. Tineti acest peste in grupuri de cel putin 6 indivizi, numarul ideal fiind de 10- 12 exemplare; cu cat sunt mai multi cu atat se simt mai in largul lor. Totusi evitati suprapopularea daca volumul de apa din acvariu este mic. Va este necesar un acvariu de cel putin 100 de litri pentru a putea oferi conditiile optime unui card de marime medie (10 pesti).

Pestii fantoma sunt inotatori activi si necesita mult spatiu de manevra. Spre deosebire de ceilalti reprezentanti ai familiei somnilor, ei inoata la mijlocul acvariului si nu la fund. Apreciaza acvariile bine plantate, intrucat sunt destul de timizi si uneori simt nevoia sa se ascunda. Plantele de suprafata le ofera si mai multa siguranta. Oferiti-le lumina difuza.


Somnii de sticla sunt sensibili la parametrii apei. Trebuie sa le oferiti o apa curata, bine filtratata, lipsita de nitriti si nitrati. Efectuati schimburi partiale de apa (30%) o data pe saptamana (in functie de numarul de pesti, cantitatea de hrana oferita). Temperatura medie se fie cuprinsa intre 24o si 26o Celsius, iar pH-ul sa fie neutru (7). Acesti parametri trebuie monitorizati periodic intrucat pestele se poate imbolnavi foarte usor daca apa nu ofera conditiile ideale. In momentul in care se imbolnavesc sau mor ei capata o culoara opaca, albicioasa.


Citeste mai multe despre somnul de sticla pe zooland.ro
.

marți, 8 noiembrie 2011

Nasterea la caini





E un moment mult asteptat de stapan! In sfarsit draga lui catea va deveni mamica, iar emotiile venirii pe lume a puiutilor sunt inevitabile. Totusi trebuie sa ne pastram calmul si sa usuram munca mamicii pe cat putem. In general majoritatea femelelor fata fara probleme, noaptea de obicei, multi stapani trezindu-se cu culcusul plin de catelusi dimineata. Dar exista si pericolul ca nasterea sa fie cu dificultati si periculoasa pentru pui si mai ales pentru mama. De aceea e bine sa fiti alaturi de mama indifferent de ora din noapte la care are loc travaliul si nasterea.

Notati-va in calendar data la care e preconizata nasterea. Gestatia unei catele dureaza intre 58 si 68 de zile, cu o medie de 63 de zile, variaza in functie de rasa si talie. In ziua a 45-a mergeti cu femela la un consult. Daca exista posibilitatea unei radiografii/ecografii, medical veterinary va va putea spune si la cati puiuti sa va asteptati si momentul in care se va produce nasterea. Media de pui pe cuib este de 6-8 la rasele de talie mica si medie, la rasele de talie mare poate ajunge pana la 12-14 mititei per cuib.

Cu cateva zile (7-10) inaintea momentului mult asteptat pregatiti locul unde va avea loc nasterea. Intervalul acesta ii va oferi mamei ragzul sa se obisnuiasca cu noul culcus si sa fie relaxata cand vor veni pe lume micutii. Puneti-I la dispozitie un cos/culcus de plastic sau ladita, incapatoare, unde mama sa poate sta intinsa fara probleme. E de preferat un culcus cu pereti putin inalti, pentru ca puii sa nu evadeze, iar mama sa poata iesi cu usurinta. Captusiti-l cu un covoras/saltea moale si groasa, din material impermeabil de dorit, ca sa poate fi curatata cu usurinta mai tarziu. Foarte convenabile din acest punct de vedere sunt bazinele gonflabile pentru copii, moi, incaptoare si usor de curatat. Amplasati patutul intr-un loc calduros, linistit, departe de forfota din casa/curte, unde sa nu aiba acces si celelalte animale. Accesul in incapere trebuie sa fie facil, deoarece cateaua va iesi des sa-si faca nevoile. De multe ori mama isi va alege singura locul unde va naste, intr-un loc ferit. Nu va opuneti acestui fapt pentru a nu o stresa suplimentar. Daca puteti amenjati acel loc ca sa fie cat mai confortabil si usor de accesat. Mai trebuie sa aveti la dispozitie: foarfece bine ascutite, cu care sa taiati cordonul ombilical, prosoape sa stergeti puii, un ceas cu care sa contorizati timpul dintre expulzia fiecarui pui.



Semnele nasterii

In preajma datei cand e asteptata nasterea monitorizati zilnic temperature rectala a femelei, dimineata si seara, cand femela e linistita. Cu 12-24 de ore inainte de travaliu are loc o scadere a temperaturii, de la 38-39 de grade Celsius (cat e normalul) la 37 de grade Celsius. Daca e prea complicat sa monitorizati temperature, monitorizati celelalte semne ale iminentei nasterii. Cu 24 de ore inainte cainele va refuza hrana, va avea greturi si chiar va avea varsaturi. Femela va deveni nelinistita, va privii in jos, isi va rearanja culcusul, va scurma si va cauta prezenta umana tot mai mult.



Travaliul

Se instaleaza la aproximativ 12 ore de la scaderea temperaturii. Apar contractiile uterine, care pot dura de la 6 la 12 ore, pana cand cervixul va fi dilatat la maximum. In acest interval femela va prezenta toate semnele descrise mai sus. Puneti la dispozitia ei permanent apa proaspata, av dorii sa bea sau macar sa-si ude buzele.


Citeste mai multe despre nastere la caini pe zooland.ro
.

Animalul de companie e costisitor?! Afla cum sa reduci cheltuielile!



De curand auzeam pe canalele media ca 1 din 10 romani isi abandoneaza animalele de companie pentru ca nu isi mai permit financiar sa le intretina (gest de mare lasitate si indiferenta, insa nu acest subiect il vom dezbate in articolul de fata). Este adevarat faptul ca atat de mult mediatizata criza economica ne-a subtiat buzunarele si fiecare leu trebuie cheltuit cu cap. Putem in continuare sa ne pastram animalul de companie care ne-a fost alaturi atata timp, daca facem alegeri inteligente in ceea ce priveste intretinerea acestuia. In continuare va vom da cateva sfaturi despre cum sa reduceti bugetul alocat companionului fara sa ii altereze bunastarea acestuia si mai ales fara sa fie nevoie sa il izgoniti de acasa.

In primul rand cheltuiti mai putin pe achizitionarea animalului in sine. Cateii din pet- shopuri, de rasa, insa fara certificat de origine, sunt vanduti la pret dublu sau triplu fata de cel de achizitie. Evitati intermediarii cumparand animalele direct de la crescator. Verificati mica publicitate, multi iubitori de animale, care nu fac din aceasta o afacere, isi promoveaza puiutii aici. Cea mai economica solutie este aceea a adoptarii unui animalut abandonat, de pe strada sau din adaposturi. In plus faceti si o fapta buna, care va spori satisfactia de sine. Cainii sau pisicile maidaneze sunt mai rezistente, mai recunoscatoare si de multe ori mai inteligente. In acest fel din start ati economisit cateva sute de euro.

Mentineti animalul sanatos!

Tratarea diferitelor boli la veterinar poate fi destul de piperata financiar. Mentineti animalul sanatos si aveti de doua ori de castigat: bani economisiti si animal fericit. Respectati programul de vaccinari si deparazitari. Vaccinurile si antideparazitarele nu va solicita atat de mult bugetul cum ar face-o tratamentele lungi si vizitele dese la cabinetul veterinar pentru niste boli care pot fi prevenite atat de usor. Evitati accidentele! Invatati cum sa va faceti casa sigura petru animalul de companie detinut. Cand iesiti cu el afara, nu-l scapati din ochi, sau mai bine spus din lesa.

Sterilizati

Animalele sterilizate sunt mai protejate de boli. Prin sterilizare preintampinati gestatiile nedorite si multe alte guri de hranit suplimentar. Scutiti si stresul necesar gasirii de familii pentru fiecare puiut.


Alimentatia contribuie la mentinerea starii de sanatate. Cainele mananca zilnic, mai mult decat are nevoie, astfel ca aveti impresia ca falimentul e dupa colt. Respectati indicatiile producatorului privind ratiile zilnice pentru fiecare talie de caine. Nu hraniti mai mult decat scrie acolo. Uneori poate parea ciudat ca un Ciobanesc sa manance numai doi pumni de granule, insa in aceasta cantitate se afla concentrati toti nutrienti de care are nevoie cainele intr-o singura zi. Cumparati hrana uscata la amblaj mare. Investitia poate parea mare la inceput, insa tinand cont de factorul timp si raportul pret per kg, veti obesrva ca ati facut chiar o afacere buna. Cumparati o hrana de calitate, aparent putin mai scumpa, insa astfel preveniti imbolnavirile ulterioare si banii lasati la veterinar, de care vorbeam mai sus. Faceti cumparaturile din pet- shopuri! Doar aici firmele producatoare de hrana super premium isi expun produsele. Fiti inteligenti si urmariti promotiile. In fiecare luna e posibil sa gasiti anumite produse la pret redus sau cu bonusuri. In cazul conservelor alegeti ambalajul cel mai mare. Chiar daca animalul nu mananca tot o data, restul poate fi depozitate in frigider.



Citeste mai multe despre reducerea cheltuielilor cu animalul de companie numai pe zooland.ro
.

luni, 7 noiembrie 2011

Atentie papagalul musca! Oare chiar este agresiv?



Papagalii sunt pasari inteligente si amuzante, companioni desavarsiti. Insa tot mai multi proprietari se plang ca ar detine o „fata agresiva”. De fapt muscatul este printre principalele probleme pentru care un stapan cere ajutorul unui specialist sau, in cazuri nefericite, chiar renunta la pasarea de companie. Ce nu stie fiecare stapan este ca de cele mai multe ori el este vinovatul pentru acest comportament. Socializarea si cunoasterea pasarii de la varste cat mai fragede sunt datele unei convieturi fara probleme. Si o pasare imblanzita si cuminte poate musca uneori, insa nu cu rea intentie.

De ce musca papagalii?!

Inainte de a oferi solutii la aceasta problema, mai intai trebui sa elucidam cauza si sa o tratam in particular. In mediul natural papagalii rareori isi folosesc ciocul in scopuri agresive. Aceste cazuri speciale includ atacatorii si unicul scop este acela de a-si salva viata. In conflictele cu alti semeni foarte rar se intampla ca in lupta sa fie folosit si ciocul. Pentru papagali ciocul este o unealta folositoare pentru: hranire, cocotat in copac, joaca, curatat penele. Asa ca e foarte improbabil sa va muste doar pentru ca „e bataus”. Dupa cum spuneam isi folosesc ciocul doar pentru a se apara, asa ca atunci cand sunteti muscat analizati putin situatia, derulati totul de la inceput. Un papagal musca sau mai bine zis, se apara cu ciocul, atunci cand este iritat. Ati dorit sa scoateti pasarea din colivie si ea nu a vrut, atunci v-ati ales cu o muscatura. Incercati mai tarziu, poate in acel moment voia doar sa se odihneasca in colivie. Sau poate ati introdus mana cu miscari brsute care au speriat pasarea. Analizati inainte de a interactiona cu ea limbajul corporal. Sasaituri, pene ridicate, o postura ofensiva a corpului transmit faptul ca nu doreste sa fie deranjata.

In mod natural papagalii isi folosesc ciocul ca pe un instrument tactil, „degete suplimentare”. Pasarea va „gusta” din orice obiect aflat in preajma ei pentru a-i testa rezistenta, consistenta si a afla informatii despre acesta. Putem spune ca un papagal cunoaste lumea si cu ajutorul ciocului. Cand dumneavoastra ati dus mana inspre el, cel mai probabil cu degetele desfacute, papagalul va ciupi unul din ele pentru a-l cerceta, nicidecum pentru a-i face rau. In acel moment cei mai multi stapani retrag mana, fapt ce incurajeaza pasarea sa stranga si mai tare. In plus aceasta situatie ii va transmite ca el se afla la putere, dar despre dominanta discutam putin mai jos. In situatia in care sunteti ciupit doar ca gest de intampinare, nu retrageti brusc mana. Ba din contra actionati inspre pasare, impingand si mai mult degetul in cioc, moment in care papagalul cu siguranta il va elibera. Rostiti pe un ton ferm, dar nu tipati, „NU”, astfel pasarea va invata in timp ca acest cuvant este dezaprobator. In acest mod ati reusit si sa va impuneti ca membru cu rang mai inalt al grupului. Papagalii sunt pasari sociabile care traiesc in grupuri si care respecta cu strictete ierarhiile. Inca de cand sunt mici incercati sa va impuneti ca si lider. Astfel mai tarziu puteti preintampina multe probleme de comportament.

Papagalul poate musca si pentru ca asa l-ati invatat. Nu stiti sa fii avut o asemenea lectie? Probabil nici nu v-ati dat seama. Cand sunt tineri papagalii invata multe, chiar si despre cum sa isi foloseasca ciocul si in ce scopuri. Atunci ei descopera si degetele umane. Multi stapani le folosesc pe post de jucarie: le introduc in ciucol pasarii si se „lupta”. Papagalul interpreteaza acest gest ca unul pozitiv, ca o invitatie la joaca si nu se va sfii sa apeleze la el si mai tarziu, cand va mai creste si cand muscatura s-ar putea sa fie dureroasa pentru dumneavoastra. Asa ca atentie in ce fel interactionati cu papagalii juniori, unde va tineti degetele. Urmeaza apoi perioada adolescentei pentru fiecare pasare, cand asemeni tinerilor nostri, hormoni dau peste cap comportamentul. Intelegeti si acceptati aceasta perioada, papagalul poate musca fara motiv, indemnat numai de afluxurile hormonale. Cat papagalul este inca tanar incepeti un program de dresaj; invatati-l diverse trucuri si comenzi utile. Acestea vor consolida relatia dintr voi si va vor ajuta mai tarziu atunci cand trebuie sa amendati anumite probleme, cum ar fi aceasta a muscatului.

Un papagal se poate simti nesigur pe el si in consecinta va musca din multe motive. Poate:

· ati schimbat locul coliviei in locuinta;

· ati redecorat colivia sau ati adus obiecte noi

· in cadrul familiei au sosit sau au plecat unii membri

· ati adus alta pasare in colivie sau in camera

· ati schimbat drastic dieta.

· Este interpelat de o persoana straina

Nu va apropiati de pasare cu teama. Papagalul simte ca sunteti nesigur pe dumneavoastra si va profita de aceasta. Cand sunteti muscat retrageti-va in alta parte, nu va manifestati suferinta. In nici un caz nu strigati la pasare. Papagalii percep zgomotele puternice ca pe un lucru pozitiv. Ei comunica prin strigate, isi manifesta bunadispozitie astfel. Daca urlati el va crede ca va place ca ati fost muscat si va continua cu asta. Niciodata nu pedepsiti papagalul, va creste si mai mult nivelul de anxietate.


Ce se poate face?!

In primul rand manifestati-va dominanta. Papagalul trebuie sa stie ca dumneavoastra sunteti la conducere, un papagal supus isi respecta superiorul. Folositi recompense in scop pozitiv. Recompensati-l de fiecare data cand vi se urca pe mana si rostiti „SUS”. Daca nu doreste sa urce lasati-l in pace. Daca va ciupeste, chiar daca nu cu rele intentii nu primeste recompensa. Nu oferiti ceva bun de mancare sau jcarii atunci cand vreti ca papagalul sa nu va mai deranjeze cand sa zicem va uitati la TV. El va asocia recompanse cu faptul ca va ciupit sau agresat. Nu il inchideti in colivie cand face o boacana: cei mai multi papagali asociaza colivia cu zona de securitate si confort maxim. Este locul unde are mancare, jucarii si adapost. Cand doriti sa vi se urce pe mana, nu introduceti in colivie mana deschisa. Adunati degetle in pumn, astfel nu mai are de ce sa prind. Pumnul formeaza un scut in fata atacului. Respecati-i intimitatea, timpul de odihna. Si papagalii trec prin diferite stari de spirit si nu intotdeauna au chef de joaca sau sa fie deranjati. Educati copiii despre cum sa se poarte cu pasarile.

Nu va sfiiti sa cereti si sfatul unui medic veterinar. Uneori poate fi vorba de o suferinta la care papagalul reactioneaza in acest fel. Relationati cu pasarea, cunoasteti-o bine si controlati-va actiunile in prezenta ei. Numai dumneavoastra puteti rezolva aceasta problema de comportament.

Citeste mai multe despre pasari exotice pe zooland.ro

.

Cum avem grija de puiul de pisica?!








Indiferent ca dorm incolaciti, torc la mangaiat sau se catara pe draperii, pisoii sunt foarte

dragalasi. Motiv pentru care si dumneavoastra ati luat unul (sau mai multi) in familie. Insa pufosenia depinde intru- toate de dumneavoastra si necesita multa ingrijire si atentie. Sunteti direct raspunzator de sanatatea, dezvoltarea si educatia acestui micut. E ca si cum ati avea un copil! Totusi nu va impacientati, nu e o sarcina atat de dificila,

mai ales daca ati mai avut pisici. Pentru novicii intr- ale „pisicitului” oferim acest sumar ghid de ingrijire care sa va dirijeze printre cele mai importante aspecte din viata unei pisici.

Intr-un articol precedent am discutat despre lista de cumparaturi si despre lucrurile care trebuie considerate inainte sa aducem noul pisoi acasa. Toate fiind aranjate micutul poate fi adus acasa. Pentru el aceasta etapa este extrem de stresanta si depinde numai de fa


Carantina si socializarea cu celelalte animale
milie sa il faca sa se simta „ca acasa”. Puiul poate parea timorat, fricos la contactul cu noul mediu si cu siguranta va duce dorul mamei si fratilor lui. Lasati-l sa exploreze locuinta, sa ia contact cu fiecare obiect. Pisicile au un simt al orientarii foarte bine dezvoltat si isi memoreaza harta teritoriului. Acompaniati aceste noi experiente pentru el cu o atmosfera calduroasa si pozitiva, oferind laude si recompense delicioase la fiecare lucru bine facut.

Aceasta sectiune se refera familiilor care detin deja alte pisici sau animale si decid sa mai adopte inca un pisic. Pisicile sunt animale teritoriale, iar fiecare individ reactioneaza diferit la nou-veniti. M

ai inainte de socializare, primeaza sanatatea. Carantina este foarte importanta pentru un pui de pisica al carui sistem imunitar este inca crud. Un pui nevaccinat este foarte fragil in fata invaziei de germeni pe care o poate trimite o pisica adulta. Pe de alta parte, si micutul poate fi purtator al vreunei boli care ar putea pune in pericol sanatatea pisicilor existente (mai ales situatia pisoilor adoptati de pe strada). De aceea puiul de pisica adus acasa va intra intr-o perioada de carantina de cel putin 7 zile. In acest rastimp el va sta separat fata de celalalte animale din casa. In aceasta saptamana ar fi recomandat sa faceti si vizita la medic, pentru a pr

imi toate vaccinurile necesare.

Aceasta saptamana se separare prezinta efecte benefice si din alta privinta: socializarea cu celelate pisici. Este total contraindicat cand ajungeti acasa sa lasati puiul in fata pisicilor rezidente si sa va asteptati sa il accepte din prima. Riscati sa fie atacat si astfel prima experienta pentru el in noul mediu va fi una negativa. Asa ca cele doua grupuri de pisici (musafirul si bastinasii) vor sta in camere separate. Zilnic puiului ii va fi permis sa cunoasca toata locuinta, de unul singur, timp in care celelalte pisici vor fi inchise undeva. Mirosul joaca un rol important in relationarea dintre pisici, asa ca fiecare pisica va lua contact cu mirosul celeilalte. Aceasta se face oferind unei pisici o paturica sau o jucarie care a venit in contact cu cealalta pisica. Repetand zilnic aceasta manopera timp de o saptamana (cat dureaza carantina), cele doua pisici se vor obisnui una cu mirosul celeilalte. Spre finalul perioadei de carantina/ acomodare, permiteti

celor doua pisici sa se adulmece printr-o usa intredeschisa. Daca reactiile sunt pozitive, deschideti alrg usa si lasati-le sa se cunoasca direct. Bineinteles supravegheate indeaproape pentru inabusi rapid conflictul in caz ca apare.

Cainii si copiii mici vor face si ei cunostinta cu noul pisoi. Un caine obinuit cu pisicile nu va pune mari probleme de acomodare. Situatia este mai dificila cu cei care nu prea greeaza pisicile. Nicidecum nu lasati pisicul jos, gata sa fie alergat de caine. Puneti pisica intr-o cusca de transport si prezentati-o cainelui. Oferiti recompense cainelui oridecateori se poarta frumos cu pisoiul. Apoi tineti felina in brate si si lasati-l s

a se apropie. Folositi un ton pozitiv si laudativ. Repetati actiunea zilnica pana cand cei doi vor deveni cei ami buni prieteni. Pentru un pui de pisica este foarte important sa aiba o prima experienta cu cainii pozitiva. Nu doar cainii nu suporta pisicile ci si invers, exista si pisici adulte care ataca patrupezii.

copiii necesita si ei supraveghere atunci cand iau contact cu pisoiul. Le va fi explicat cum sa il mangaie si cum sa il manipuleze. Ce au voie sa ii faca si ce nu. Copii foarte mici il pot considera o jucarie si il pot rani.

Hranirea

Dieta este esentiala pentru o buna dezvoltare a pisicului si const

ruirea unei sanatati de fier. In primele zile de cand l-ati adus acasa hraniti-l cu acelasi tip de mancare pe care l-a primit anterior. Schimbarea brusca a dietei poate da diaree sau deranja stomacul. Schimbarea tipului de hrana se face gradual, amestecand progresiv cele doua tipuri. Este chiar recomandat ca din cand in cand sa schimbati firma sau tipul de hrana pentru ca pisica sa nu se plictiseasca .

Incepand cu 4 saptamani puiutul poate manca hrana solida. Pana la 8- 12 saptamani el va primi 4 mese pe zi, deoarece stomacul este mic si nu poate inmagazina tot necesarul nutritional intr- o singura masa. Apoi intre 3 si 6 luni el va primi 3 mese pe zi, urmand ca dupa aceasta varsta sa manance de doar 2 ori pe zi.

Oferiti hrana speciala pentru pisici, umeda sau uscata, in concordanta cu grupa de varsta. Hrana de calitate pentru juniori ofera un aport nutritiv corect, spre deosebire de cea pentru pisici adulte mai saraca in calorii. Alegeti o hrana de calitate, care poate fi putin mai scumpa decat cea economica, insa sanatatea pisicului este nepretuita. Cititi cu atentie eticheta! Nu orice mancare pe al carei amblaj scrie „premium” respecta acest deziderat.

Puneti in castron o cantitatea redusa, cat mananca pisica in 5 minute. Hrana umeda in special, uitata in farfurie va fi aruncata si nu pusa la loc in frigider. Se poate altera foarte usor, iar pisoiul se poate imbolnavi.

Oferiti recompense intre mese. In comert gasiti tot felul de delicii pentru pisici junioare. Puteti incerca sa ii dati si fructe sau legume, dintre cele permise. Bucatelele mici de carne proaspata de pui sau peste sunt tare apreciate de pisoi. Insa nu vor constitui mancarea de baza. Laptele de vaca este contraindicat intrucat provoaca diaree, in plus nu are nicio valoare nutritiva. Nu uitati sa ii furnizati si un castron cu apa. Chiar daca aparent nu pare sa o consume, pisoiul are nevoie din cand in cand sa soarba cate putin, pentru a se hidrata.

Dormitul

Pisicile petrec in jur de 12 ore dormind, de regula in timpul zilei, dar si noaptea. Ele isi adapteaza programul de dormit in functie de cel al stapanului. Cand veti fi acasa cu siguranta pisica nu va motai ci va incerca sa profite la maxim de atentia dumneavoastra. Puii de pisica dorm si mai mult, oriunde, oricand. Totusi un patut special numai al lor este bine venit. Nu trebuie sa cheltuiti multi bani pe culcusuri extravagante, micutul se poate odihni bine si intr-o cutie de carton captusita cu o paturica moale.



Citeste mai multe despre ingrijirea puilor de pisica pe zooland.ro
.