Cine vede pentru prima oara un astfel de peste este uimit si cucerit pe loc de aspectul ciudat al sau. Si cum sa fii?! Nu este ceva obisnuit sa vezi un peste transparent, caruia i se vad doar capul si sira spinarii si care inoata suav in carduri la mijlocul acvariului. Acesta este somnul de sticla, protagonistul articolului de fata, in care vom incerca sa va ghidam in ingrijirea acestui peste spectaculos si destul de pretentios.
Descriere
Somnul de sticla (Kryptopterus bicirrhis) face parte din familia Siluridae si a fost identificat pentru prima oara in 1934. Este originar din sud- estul Asiei: India de est, Malayezia, Tailanda, Indonezia, Sumatra etc. ca toti pesti proveniti din aceste zone, somnul de sticla necesita conditii tropicale pentru a ramane sanatosi. Sunt pesti de talie mica- medie, atingand maximum 10- 12 cm.
In acvaristica sunt foarte populari datorita aspectului fizic aparte: sunt transparenti si li se poate observa doar capul si ochii, oasele, mustatile. Cand se hranesc putem vedea cum mancarea avanseaza spre stomac si cum este digerata lent.
In acvariu
Somnul de sticla numit si pestele- fantoma, este un peste „de scoala” sau de card. Cand este tinut singur sau in grupuri foarte mici este foarte stresat, se poate imbolnavi usor si nu isi etaleaza frumusetea si comportamentul natural asa cum o face intr-o scoala mare. Tineti acest peste in grupuri de cel putin 6 indivizi, numarul ideal fiind de 10- 12 exemplare; cu cat sunt mai multi cu atat se simt mai in largul lor. Totusi evitati suprapopularea daca volumul de apa din acvariu este mic. Va este necesar un acvariu de cel putin 100 de litri pentru a putea oferi conditiile optime unui card de marime medie (10 pesti).
Pestii fantoma sunt inotatori activi si necesita mult spatiu de manevra. Spre deosebire de ceilalti reprezentanti ai familiei somnilor, ei inoata la mijlocul acvariului si nu la fund. Apreciaza acvariile bine plantate, intrucat sunt destul de timizi si uneori simt nevoia sa se ascunda. Plantele de suprafata le ofera si mai multa siguranta. Oferiti-le lumina difuza.
Somnii de sticla sunt sensibili la parametrii apei. Trebuie sa le oferiti o apa curata, bine filtratata, lipsita de nitriti si nitrati. Efectuati schimburi partiale de apa (30%) o data pe saptamana (in functie de numarul de pesti, cantitatea de hrana oferita). Temperatura medie se fie cuprinsa intre 24o si 26o Celsius, iar pH-ul sa fie neutru (7). Acesti parametri trebuie monitorizati periodic intrucat pestele se poate imbolnavi foarte usor daca apa nu ofera conditiile ideale. In momentul in care se imbolnavesc sau mor ei capata o culoara opaca, albicioasa.
Citeste mai multe despre somnul de sticla pe zooland.ro
.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu