Faceți căutări pe acest blog

luni, 7 noiembrie 2011

Cum avem grija de puiul de pisica?!








Indiferent ca dorm incolaciti, torc la mangaiat sau se catara pe draperii, pisoii sunt foarte

dragalasi. Motiv pentru care si dumneavoastra ati luat unul (sau mai multi) in familie. Insa pufosenia depinde intru- toate de dumneavoastra si necesita multa ingrijire si atentie. Sunteti direct raspunzator de sanatatea, dezvoltarea si educatia acestui micut. E ca si cum ati avea un copil! Totusi nu va impacientati, nu e o sarcina atat de dificila,

mai ales daca ati mai avut pisici. Pentru novicii intr- ale „pisicitului” oferim acest sumar ghid de ingrijire care sa va dirijeze printre cele mai importante aspecte din viata unei pisici.

Intr-un articol precedent am discutat despre lista de cumparaturi si despre lucrurile care trebuie considerate inainte sa aducem noul pisoi acasa. Toate fiind aranjate micutul poate fi adus acasa. Pentru el aceasta etapa este extrem de stresanta si depinde numai de fa


Carantina si socializarea cu celelalte animale
milie sa il faca sa se simta „ca acasa”. Puiul poate parea timorat, fricos la contactul cu noul mediu si cu siguranta va duce dorul mamei si fratilor lui. Lasati-l sa exploreze locuinta, sa ia contact cu fiecare obiect. Pisicile au un simt al orientarii foarte bine dezvoltat si isi memoreaza harta teritoriului. Acompaniati aceste noi experiente pentru el cu o atmosfera calduroasa si pozitiva, oferind laude si recompense delicioase la fiecare lucru bine facut.

Aceasta sectiune se refera familiilor care detin deja alte pisici sau animale si decid sa mai adopte inca un pisic. Pisicile sunt animale teritoriale, iar fiecare individ reactioneaza diferit la nou-veniti. M

ai inainte de socializare, primeaza sanatatea. Carantina este foarte importanta pentru un pui de pisica al carui sistem imunitar este inca crud. Un pui nevaccinat este foarte fragil in fata invaziei de germeni pe care o poate trimite o pisica adulta. Pe de alta parte, si micutul poate fi purtator al vreunei boli care ar putea pune in pericol sanatatea pisicilor existente (mai ales situatia pisoilor adoptati de pe strada). De aceea puiul de pisica adus acasa va intra intr-o perioada de carantina de cel putin 7 zile. In acest rastimp el va sta separat fata de celalalte animale din casa. In aceasta saptamana ar fi recomandat sa faceti si vizita la medic, pentru a pr

imi toate vaccinurile necesare.

Aceasta saptamana se separare prezinta efecte benefice si din alta privinta: socializarea cu celelate pisici. Este total contraindicat cand ajungeti acasa sa lasati puiul in fata pisicilor rezidente si sa va asteptati sa il accepte din prima. Riscati sa fie atacat si astfel prima experienta pentru el in noul mediu va fi una negativa. Asa ca cele doua grupuri de pisici (musafirul si bastinasii) vor sta in camere separate. Zilnic puiului ii va fi permis sa cunoasca toata locuinta, de unul singur, timp in care celelalte pisici vor fi inchise undeva. Mirosul joaca un rol important in relationarea dintre pisici, asa ca fiecare pisica va lua contact cu mirosul celeilalte. Aceasta se face oferind unei pisici o paturica sau o jucarie care a venit in contact cu cealalta pisica. Repetand zilnic aceasta manopera timp de o saptamana (cat dureaza carantina), cele doua pisici se vor obisnui una cu mirosul celeilalte. Spre finalul perioadei de carantina/ acomodare, permiteti

celor doua pisici sa se adulmece printr-o usa intredeschisa. Daca reactiile sunt pozitive, deschideti alrg usa si lasati-le sa se cunoasca direct. Bineinteles supravegheate indeaproape pentru inabusi rapid conflictul in caz ca apare.

Cainii si copiii mici vor face si ei cunostinta cu noul pisoi. Un caine obinuit cu pisicile nu va pune mari probleme de acomodare. Situatia este mai dificila cu cei care nu prea greeaza pisicile. Nicidecum nu lasati pisicul jos, gata sa fie alergat de caine. Puneti pisica intr-o cusca de transport si prezentati-o cainelui. Oferiti recompense cainelui oridecateori se poarta frumos cu pisoiul. Apoi tineti felina in brate si si lasati-l s

a se apropie. Folositi un ton pozitiv si laudativ. Repetati actiunea zilnica pana cand cei doi vor deveni cei ami buni prieteni. Pentru un pui de pisica este foarte important sa aiba o prima experienta cu cainii pozitiva. Nu doar cainii nu suporta pisicile ci si invers, exista si pisici adulte care ataca patrupezii.

copiii necesita si ei supraveghere atunci cand iau contact cu pisoiul. Le va fi explicat cum sa il mangaie si cum sa il manipuleze. Ce au voie sa ii faca si ce nu. Copii foarte mici il pot considera o jucarie si il pot rani.

Hranirea

Dieta este esentiala pentru o buna dezvoltare a pisicului si const

ruirea unei sanatati de fier. In primele zile de cand l-ati adus acasa hraniti-l cu acelasi tip de mancare pe care l-a primit anterior. Schimbarea brusca a dietei poate da diaree sau deranja stomacul. Schimbarea tipului de hrana se face gradual, amestecand progresiv cele doua tipuri. Este chiar recomandat ca din cand in cand sa schimbati firma sau tipul de hrana pentru ca pisica sa nu se plictiseasca .

Incepand cu 4 saptamani puiutul poate manca hrana solida. Pana la 8- 12 saptamani el va primi 4 mese pe zi, deoarece stomacul este mic si nu poate inmagazina tot necesarul nutritional intr- o singura masa. Apoi intre 3 si 6 luni el va primi 3 mese pe zi, urmand ca dupa aceasta varsta sa manance de doar 2 ori pe zi.

Oferiti hrana speciala pentru pisici, umeda sau uscata, in concordanta cu grupa de varsta. Hrana de calitate pentru juniori ofera un aport nutritiv corect, spre deosebire de cea pentru pisici adulte mai saraca in calorii. Alegeti o hrana de calitate, care poate fi putin mai scumpa decat cea economica, insa sanatatea pisicului este nepretuita. Cititi cu atentie eticheta! Nu orice mancare pe al carei amblaj scrie „premium” respecta acest deziderat.

Puneti in castron o cantitatea redusa, cat mananca pisica in 5 minute. Hrana umeda in special, uitata in farfurie va fi aruncata si nu pusa la loc in frigider. Se poate altera foarte usor, iar pisoiul se poate imbolnavi.

Oferiti recompense intre mese. In comert gasiti tot felul de delicii pentru pisici junioare. Puteti incerca sa ii dati si fructe sau legume, dintre cele permise. Bucatelele mici de carne proaspata de pui sau peste sunt tare apreciate de pisoi. Insa nu vor constitui mancarea de baza. Laptele de vaca este contraindicat intrucat provoaca diaree, in plus nu are nicio valoare nutritiva. Nu uitati sa ii furnizati si un castron cu apa. Chiar daca aparent nu pare sa o consume, pisoiul are nevoie din cand in cand sa soarba cate putin, pentru a se hidrata.

Dormitul

Pisicile petrec in jur de 12 ore dormind, de regula in timpul zilei, dar si noaptea. Ele isi adapteaza programul de dormit in functie de cel al stapanului. Cand veti fi acasa cu siguranta pisica nu va motai ci va incerca sa profite la maxim de atentia dumneavoastra. Puii de pisica dorm si mai mult, oriunde, oricand. Totusi un patut special numai al lor este bine venit. Nu trebuie sa cheltuiti multi bani pe culcusuri extravagante, micutul se poate odihni bine si intr-o cutie de carton captusita cu o paturica moale.



Citeste mai multe despre ingrijirea puilor de pisica pe zooland.ro
.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu