Ce este virusul leucemiei feline (FeLV)?
Virusul leucemiei feline, un retrovirus, se manifesta doar in interiorul celulelor infectate. Toate retrovisurile incluzand virusul imunodeficientei feline (FIV) si virusul imunodeficientei umane (HIV) produce o enzima revers-transcriptaza care permite acestora sa insereze copii ale materialului lor genetic in genele celulelor infectate. Desi inrudite, virusul leucemiei feline si virusul imunodeficinentei felie difera in mai multe feluri, de exemplu prin forma. Aceste doua virusuri sunt destul de diferite si din punct de vedere genetic, deoarece componentele proteice sunt foarte neasemanatoare, atat ca si marime cat si ca si compoziție. Chiar daca multe dintre bolile cauzate de virusul leucemiei feline si virusul imunodeficienței feline sunt similare, difera modurile specifice prin care acestea sunt cauzate.
Cat de raspandita este infectia?
Pisicile infectate cu FeLV se gasesc in toata lumea, dar prevalenta infectiei difera semnificativ in functie de: varsta, starea de sanatate, mediul inconjurator si obiceiurile pisicii.
In Statele Unite pisicile sunt infectate cu FeLV in proportie de 2-3%. Rata infectarii creste semnificativ pana la 13% sau mai mult la pisicile care sunt bolnave foarte tinere sau fac parte din categoria de risc.
Cum se transmite FeLV?
Pisicile infectate cu FeLV serversc drept sursa de infectare. Virusul se gaseste in concentratii mari atat in saliva, secretiile nazale, cat si in urina, fecalele si laptele pisicii infectate. De la pisica la pisica infectarea poate aparea la plaga muscata, in timpul ingrijirii reciproce si, foarte rar, prin folosirea in comun a litierelor si a vaselor de hrana. Transmiterea virusului poate avea loc de la mama la pisoii ei – fie inainte de fatare (transplacentar), fie in timp ce sunt alaptati. FeLV nu supravietuieste mult timp in afara corpului pisicii, probabil mai putin de cateva ore in conditii normale de locuit.
Citeste mai multe despre leucemia felina pe zooland.ro
.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu