Faceți căutări pe acest blog

marți, 16 martie 2010

Broasca testoasa cu tample rosii

Broasca testoasa cu tample rosii reprezinta cea mai populara specie de testoasa crescuta ca animal de companie. Originara din America de Nord, este acum raspandita peste tot in lume, datorita comertului cu animale. In continuare vom vorbi despre broasca testoasa asa cum este ea in mediul natural, unde cu siguranta ii este locul. Cunoscand si respectandu-i conditiile de viata si de mediu naturale veti putea totusi sa va faceti fericita si broscuta de acasa.





Descriere



Broasca testoasa cu tample rosii este o specie semi-acvatica de testoasa, de dimensiuni medii. Privind un astfel de exemplar nu e foarte dificil sa ne dam seama de unde ii provine numele "comercial". Stiintific e identificata ca Trachemys scripta elegans regnul Animalia, clasa Reptilia, ordinul Testudines, familia Emydidae, genul Trachemys, specia T. scripta, subspecia elegans. Prefera zonele cu apa curata, calma si calda, fie ele lacuri, mlastini, bazine sau golfuri. Locul trebuie sa fie linistit, iar in apropierea apei sa fie pietre sau locuri unde testoasa poate sa stea la soare. Testoasele prefera sa fie mereu langa apa, exceptie fac momentele in care sunt in cautarea unei alte surse de apa sau cand femelele merg sa depuna ouale in nisip. Apa trebuie sa fie bogata in plante acvatice, care sunt principala sursa de hrana a testoaselor adulte. Tineretul se hraneste cu prada de dimensiuni mici cum ar fi pesti, melci sau insecte ulterior introducand si aportul de plante acvatice.



Aspect fizic


Aceasta specie de testoasa este foarte usor de recunoscut dupa dungile rosii care pornesc de la ochii si se continua pana la urechi, pe care le includ in colorit. Carapacea este bombata si neteda, si are un motiv format din linii verzi si galbene. Plastronul (partea inferioara a invelisului) este neted si plat si prezinta un fundal galben cu model verde inchis, diferit de la individ la individ. Puii au o carapace moale si o culoare verde deschis. Odata cu inaintarea in varsta culoarea devine din ce in ce mai inchisa, ajungand chiar sa nu se mai observe desenul. Pielea prezinta si ea un model de linii verzi si galbene. La nivelul cozii se afla cloaca, care este singurul orificiu care deserveste aparatul urinar, digestiv si reproducator. Falcile lor formate din cheratina reprezinta aparatul bucal cu care incizeaza si rup carnea sau plantele. Nu au dinti pentru a mesteca hrana, insa gatul e foarte flexibil pentru a inghiti si portii mari de mancare. Testoasele trebuie hranite in apa pentru a putea inghitii hrana deoarece nu au secretie salivara. Daca isi procura hrana de pe uscat, atunci o vor trage in apa pentru a o ingurgita.


Dismorfismul sexual


Femelele sunt mai mari ca masculii: 25-30 cm, respectiv 17-23 cm pentru masculi (dimensiunea carapacei masurata din marginea anterioara pana in cea posterioara, fara a tine cont de bombarea ei). Masculii prezinta la membrele anterioare gheare mai mari, folosite in disputele pentru femele sau in timpul imperecherii, pentru a se putea urca pe partenera. De asemenea ei au si o coada mai lunga si mai subtire, cu cloaca situata mai inspre varf.


Maturitatea sexuala este in concordanta cu dimensiunea. Pentru a putea determina sexul e nevoie ca individul sa aiba peste 10cm, asta inseamna 2-4 ani pentru masculi si 3-5 ani pentru femele.

Comportament


Testoasele salbatice reactioneaza rapid la prezenta altor vietuitoare (posibilii pradatori). Spre deosebire de surorile lor mai mari aceste broscute sunt foarte rapide. Cele nascute si crescute doar in captivitate sunt obisnuite cu prezenta omului si raman calme. Nu au auzul foarte dezvoltat in schimb detecteaza si cele mai fine vibratii (principala senzatie dupa care se ghideaza) prin intermediul receptorilor din carapace. Mirosul si vazul sunt si ele foarte dezvoltate. Aceste broscute pot vedea colorat atat in apa cat si pe uscat. In special testoasele crescute in captivitate (deoarece intra mai des in contact cu omul) pot musca foarte puternic, fara a fi neaparat un semn de agresivitate, fie cand sunt hranite (direct din mana), fie daca va apropiati degetul de suprafata apei sau doar in joaca. Daca se simt amenintate nu vor ezita sa se retraga in carapace. Este total contraindicat sa intoarceti o testoasa pe spate, oricat de multa placere v-ar face, pentru ea va fi un efort si un chin sa revina cu picioarele pe pamant.


Avertisment


Broscutele testoase sunt purtatoare de Salmonella, in special cele salbatice. In SUA exista o lege care interzice comercializarea indivizilor sub 10 cm, din cauza miilor de cazuri de imbolnaviri, in special la copii, care bagau mainile nespalate sau chiar testoasa in gura. Desi poarta aceasta bacterie in intestine, testoasa rareori se imbolnaveste. Pentru a preveni imbolnavirea copilului dumneavoastra practicati o igiena buna de fiecare data cand veniti in contact cu testoasa. De asemenea mergeti cu ea la medicul veterinar pentru a determina daca este purtatoarea bacteriei.


Daca va doriti mult o testoasa trebuie sa tineti cont de faptul ca aceasta trebuie sa primeasca o ingrijire optima si ca traieste cateva zeci de ani (asta daca dispune de conditii de viata propice). Niciodata sa nu adoptati o broscuta din salbaticie, decat daca e ranita sau bolnava, altfel ii va fi foarte greu sa se obisnuiasca in captivitate si nu va doriti un animal de companie nefericit. Informati-va la specialisti inainte de a achizitiona una si nu va lasati ghidati doar de ceea ce va spun cunoscutii. Daca va veti respecta animalul si nevoile lui cu siguranta veti pune bazele unei lungi prietenii, de-o viata chiar.

10 comentarii:

  1. am 2 testoase de aproape 4 ani si pana acm nu au hibernat. doar in perioada de iarna au mancat mult mai putin. trebuie sa le pun eu la hibernare?? tot am cautat pe net dar nu am gasit nimic concret. as dori sa imi raspunde-ti daca se poate

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. salut!nu este obligatoriu sa hiberneze.in captivitate nu se intamla.deci nu-ti fa griji.pa!

      Ștergere
  2. da trebuie sa le pui la hibernare pentru ca oricat de mult le-ai iubi ele trebuie sa se odhnieasca precum ursii iarna.si eu am lasat-o pe a mea dar ea nu a mai mancat din toamna si m-am dus la veterinar si mi-a zis ca e specific lor.dar am mai bazait-o umpic!:))dar in primavara in 10 martie a inceput sa manance calumea si m-am bucurat enorm dar si acum mai are tentatia sa doarma si cateodata daca nu o iau in brate si o las la locusorul ei doarme toata ziu.nu e un motiv de ingrijorare stai linistita!sper ca ti-am fost de ajutor!!!:)

    RăspundețiȘtergere
  3. Da, testoasele pot fi lasate sa hiberneze. Nu am inteles daca sunt de apa sau de uscat. Cele de uscat obligatoriu. Cele de apa pot trai peste iarna fara sa hiberneze DACA au apa inclazita. Fiind atat de mari si sa speram voinice, atunci cred ca le putei hiberna.

    RăspundețiȘtergere
  4. trebuie neaparat s hiberneze chiar daca am incalzitor?

    RăspundețiȘtergere
  5. Cu incalzitor nu e necesara hibernarea, practic se mentina o temperatura constanta care ii permite testoasei sa fie activa. Hibernarea are loc doar atunci cand temperatura apei scade, iar organismul broscutei isi incetineste functiile.

    RăspundețiȘtergere
  6. Salut ! Am si eu doua broaste testoase, una de apa si una cu tample rosii pe care am gasit-o pe strada. Am luat-o acasa, unde am o fantana arteziana, ce are apa adanca de 10 cm, pietrele sunt deasupra apei (ca niste insule), mai am si un loc intunecat la care se ajunge urcand o scarita. In primele zile tot a vrut sa iasa din fantana, nu putea sa stea intr-un loc. O saptamana mai tarziu s-a linistit, a urcat frumos in locul intunecat si a dormit vreo 3 zile in continuu. De mancat, mananca peste uscat si cateodata frunze de salata. Mi-a iesit din fantana si am pus-o inapoi, apoi ziua urmatoare a iesit iar si nu am mai gasit-o 1 zi, astazi seara am gasit-o sub aragaz dormind. Ce sa fac cu ea, asta e comportamentul lor ? Adica eu o consider agitata si curioasa. Astept raspuns. Mersi !

    RăspundețiȘtergere
  7. Bună! Am o țestoasă de aseară și sunt destul se sigură ca și a petrecut toată noaptea în apa. E ok? Ar trebui să o ajut eu să ajungă pe uscat? Dimineață m am speriat ca a murit dar apoi când am atins o a început să se miște și după ce am pus o pe uscat s a aruncat înapoi în apă.

    RăspundețiȘtergere
  8. Am gasit o brosca in gradina mea intr o ..balta formata de la o scurgere.Habar nu am cum a ajuns cum a putut sa se dezvolte mai ales iarna.Nu stau nici macar in apropierea unei ape,iaz,balta.Este de 20de cm cred este destul de mare.Nu stiu cati ani poate sa aiba si ce sa fac cu ea??

    RăspundețiȘtergere
  9. Am gasit o brosca in gradina mea intr o ..balta formata de la o scurgere.Habar nu am cum a ajuns cum a putut sa se dezvolte mai ales iarna.Nu stau nici macar in apropierea unei ape,iaz,balta.Este de 20de cm cred este destul de mare.Nu stiu cati ani poate sa aiba si ce sa fac cu ea??

    RăspundețiȘtergere