Faceți căutări pe acest blog

joi, 11 martie 2010

Infestarea cu purici



Sunt atat de mici si agili incat abia daca ii zaresti, dar sunt cei mai "mari" dusmanii ai cainelui si pisicii tale, implicit si ai tai. Puricele, ca despre dumnealui e vorba, e cel mai cunoscut parazit extern la animalele cu par, dar si la om. Cu tot progresul industriei chimice si al medicinei, aceste mici creaturi nu au putut fi eradicate pana acum.


Cine este puricele?


Insecta din ordinul Siphonaptera, fara aripi, care si-a specializat aparatul bucal pentru supt sange. De doar 2-3 mm puricile poate sari peste 30-40 de cm, datorita celor 6 picioruse. Sunt cunoscute cel putin 2000 de specii, raspandite pe tot globul. Specia care paraziteaza cainele si pisica se numeste Ctenocephalides felis, care da este un parazit al pisicilor de fapt, dar care prefera si cainii la fel de mult. Ei se hranesc prin hematofagie, sugand sangele gazdei. Puricele trece prin 4 stadii ale ciclului de viata: ou, larva, pupa si adult. Puricele se inmulteste doar pe animalul gazda deoarece are nevoie de hrana din belsug pentru a se imperechea. Astfel infestarea animalului este abundenta cu organisme ale tuturor celor 4 stadii de viata.




Am de-a face cu o infestare cu purici?!

Da, daca observi unele din urmatoarele semne:

  • cainele sau pisica se scarpina intens
  • la un control atent al pielii animalului observi puncte negre(excrementele)sau insectele miscandu-se rapid
  • mai mult, in caz de avansare a parazitarii se pot vedea pete rosiatice sau portiuni de piele fara par, cu rani sau cruste datorate scarpinatului.


Boli asociate sau determinate de infestarea cu purici



Daca deja ai constat ca animalul tau e plin de purici e momentul sa iei masuri imediate deoarece netratata infestarea cu purici poate provoca urmatoarele boli:

  • Anemia, care apare in general la pui de pisica sau caine din cauza ca parazitii sug o cantitate importanta de sange. Aceasta apare in infestarile masive si se recunoaste prin: culoarea palida a gingiilor, pliu cutanat care revine cu greu la faza initiala( adica ciupim animalul si vedem in cat timp pielea redevine plana, in mod normal dureaza 1-2 secunde, in anemie revine cu incetinitorul).


  • Dermatita alergica, apare ca o reactie inflamatorie alergica a pielii la antigenii din saliva puricelui. Se caracterizeaza prin prurit intens si aparitia unor leziuni papulo-crustoase, care sangereaza la scarpinat. Pe fondul acestor leziuni deschise pot aparea diferite boli bacteriene (piodermatita).




  • Parazitari interne cu viermi lati, purecii fiind purtatori ai oualor acestor viermi, care se ataseaza de intestinul animalului si sustrag substantele nutritive necesare organismului. Verificati in fecalele animalului sau in zona rectala daca prezinta niste formatiuni albe ca boabele de orez, semn al infestarii cu viermi lati.



Tratament



In primul rand trebuie tratat animalul pentru a nu mai suferi si astfel incepeti prin a trata cauza. Pe piata sunt o multime de produse antiparazitare, care promit cele mai bune rezultate. Insa putine sunt cu adevarat eficiente. Astfel recomand urmatoarele produse care si-au aratat eficacitatea in timp: Frontline, Advantix(caini), Advantage(pisici), Revolution, Biospot. Intr-un articol viitor vom vorbi despre fiecare tip de antiparazitar in parte. Insa cel mai bine ar fi sa cereti sfatul unui medic veterinar pentru a va recomanda solutia optima pentru a scapa de paraziti.



Deasemena trebuiesc eliminati puricii si ouale acestora, aflati in locurile unde cainele a trait. Astfel trebuie spalate si stropite cu substante antiparazitare paturile, culcusul sau covorul unde a dormit cainele, precum si hainele si cearsafurile de pat ale dumneavostra daca ati gasit puricii si pe dumneavoastra. Covorul sau mocheta trebuie bine aspirate, iar sacul aspiratorului aruncat cu totul. In gradina pulverizati substante chimice antiparazitare peste tot unde animalul are acces.



Preventie



Inainte de inceperea sezonului cald faceti deparazitarea interna si externa a cainelui sau pisicii. Atasati-i o zgarda antipurici, pentru a preveni urcarea parazitilor pe animal. Schimbati-o regulat asa cum e mentionat de producator. Daca preferati alte antiparazitare asigurati-va ca le folositi conform instructiunilor de aplicare in timp. Atentie insa sa nu folositi cantitati mai mari de substanta decat cele recomandate de producator astfel riscati sa va otraviti animalul.



Cand scoateti cainele la plimbare asigurati-va ca nu are paraziti, pentru ca sa nu ii dati si altor animale cu care vine in contact. Daca nu are purici atunci fiti siguri ca l-ati deparazitat si ca nu e supus riscului de a contracta vreunul.



Infestarea cu purici e o problema acuta a tuturor detinatorilor de animale, care afecteaza majoritatea cainilor si pisicilor, si nu numai. Important e sa luam toate masurile necesare pentru a preveni aparitia puricilor in viata animalutului nostru, iar daca apar trebuie sa eradicam parazitii inainte sa se inmulteasca si sa provoace alte neplaceri animalului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu