Faceți căutări pe acest blog

vineri, 26 martie 2010

Pastele si...animalele!

Desi mai devreme ca in alti ani, Pastele bate la usa si vine insotit de magia sarbatorilor si tumultul pregatirilor. Cu mic, cu mare fiecare asteapta cu nerabdare Sarbatoarea luminii si mai ales... sosirea Iepurasului. Fiind o perioada mai aparte din timpul anului si animalele resimt aceasta atmosfera. Pentru ca Sarbatorile sa fie cat mai placute trebuie sa luati in considerare si bunastarea animalutului dumneavoastra.

Iepurasul nu vine cu...iepurasi!
Eventual de ciocolata, dar niciodata vii! Adultii din dorinta de a le face o bucurie deosebita odraslelor sau pur si simplu la insistentele acestora, se grabesc sa cumpere un animalut de "sezon" : iepuras, puisor de gaina sau de rata. Insa nici alte specii nu sunt crutate de catre cei purtati de magia sarbatorilor atat de departe incat nu chibzuiesc inainte de a face acest pas. In fiecare an comertul cu iepurasi, de exemplu, explodeaza in aceasta perioada, la fel cum explodeaza si rata abandonului la cateva saptamani dupa trecerea acestei sarbatoari. De ce? Pentru ca vraja s-a risipit si animalul a crescut, nu mai e dragalasul acela din cosul din Duminica Invierii. In special la iepuri rata de crestere in greutate este una ridicata, astfel nu veti avea pentru mult timp ghemotocul acela de blanita. Puisorii de asemnea, in special cei de rata, in cateva saptamani sunt mari si tot mai neatractivi. De aceea inainte de a face cadou de Paste copilului un pui de oaresceva analizati mai intai problema. Ganditi-va ca luarea unui animal e un parteneriat pe viata ( a lui, care poate dura cativa ani in functie de specie), in care va angajati sa-l hraniti, ingrijiti si protejati. Daca il luati pentru copilas purtati inainte o discutie pentru a-i explica ce inseamna responsabilitatea detinerii unui animal. Daca vreti sa-l faceti cadou unei persoane apropiate asigurati-va ca isi doreste un astfel de animal, are posibilitatea sa-l gazduiasca si sa-i acorde timp. Nu intotdeauna un iepuras dragalas e o surpriza placuta pentru cel cadorisit. Deci nu va lasati niciodata purtati de val in aceasta perioada si ganditi de trei ori inainte de a face pasul. In schimb, aveti mana libera la a cumpara cate figurine de plus doriti. Ratuste, iepurasi, mielusei si aici comercianti vin cu o oferta foarte generoasa. Iar dupa Paste pot fi trantite in orice colt al camerei vreti.

Bucatele "alese"
Sarbatorile trebuie petrecute cu masa plina de felurite bunataturi. Si cum prietenii necuvantatori stiu cel mai bine sa se invarta prin jurul mesei si sa ne santajeze cu privirile lor de flamanzi, trebuie sa fim atenti la ce anume ajunge in gura lor. Nu toata hrana care ne prieste noua le face bine si lor, de altfel nici nu ar trebui sa-i hranim cu alimente de la masa noastra, dar conditia asta e greu de intrunit. Insa trebuie sa fim atenti sa nu le furnizam acele bucate care sunt daunatoare lor. Ce nu ar trebui sa primeasca niciodata un caine sau o pisica:
  • ceapa si usturoi fie proaspate, fie gatite;
  • ciocolata: mai ales acum cand ouale si figurinele de ciocolata sunt nelipsite din orice casa.
  • oul crud: desi rar mai gasesti pe masa de Paste ou crud, in perioada pregatirilor se folosesc destule, dar niciodata nu trebuie sa ajunga la catel;
  • rosiile, apar si ele pe orice masa festiva, insa nu in bolul catelului sau pisicii, in special portiunea verde.
  • oasele, fie ele si de miel sunt periculoase pentru patrupede.
  • ficatul, ingredient de baza in drob, dar dispensabil din alimentatia animalelor
  • alcoolul, insoteste orice masa imbelsugata insa este extrem de toxic. Asa ca multumiti-va sa ciocniti doar cu membrii bipezi ai familiei.
  • dulciurile, prajiturile sau torturile nu pot fi impartite cu pisica sau cainele.

Asa ca pentru sarbatori linistite, fara vizite la cabinetele veterinare respectati aceste cateva interdictii, simple de altfel.

Vremea curateniei
In orice casa in perioada premergatoare Pastelor se face curatenia de primavara. Foarte bine, insa atentie cum umblati cu produsele de curatenie, sau mai bine zis cum procedeaza catelul cu ele. Multe contin substante chimice toxice pentru animal daca sunt inhalate sau mirosite. In caz de astfel de accident nefericit prezentati-va de graba la veterinar, luand cu dumneavoastra si recipientul cu substanta in cauza, pentru a stii dumnealui ce antidot trebuie administrat.
Concediu
Cele cateva zile libere de sarbatori pot fi un moment bun sa evadati de acasa. Dar nu uitati de animalut, fie il luati cu dumneavoastra, fie il lasati in grija vreunei cunostinte. Nu va doriti ca la intoarcere sa dati de vreun cadavru sau vreun schelet umblator. Asigurati-va ca hotelul sau pensiunea unde va cazati primeste animale, pentru a nu intampina probleme mai tarziu,la cazare.
Sarbatorile nu pot fi fericite decat atunci cand toti membrii familiei sunt fericiti, si cum necuvantatorul are acest statut, ganditi-va si la nevoile lui in aceasta perioada.
Paste fericit tuturor!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu