Faceți căutări pe acest blog

marți, 9 martie 2010

Hrana uscata sau hrana umeda pentru pisica noastra?!



Hrana uscata sau hrana umeda?! Asta e intrebarea, pe care si-o pun majoritatea proprietarilor si iubitorilor de pisici. Parerile specialistilor sunt impartite sau mai degraba interesul companiilor producatoare de hrana primeaza in aceasta dezbatere. Raspunsul este simplu daca urmam un rationament simplu, care sa aiba in centrul sau pisica, nevoile si bunastarea ei.
Pisica este un animal carnivor in exclusivitate. Acesta este principiul absolut dupa care trebuie sa ne ghidam. In mediul natural pisica vaneaza o varietate de mamifere mici si pasari pentru a-si satisface nevoia de hrana si de apa. Desi pisicile crescute in interior nu-si mai pot vana hrana, macar sa le oferim o hrana cat mai apropiata calitativ de cea din mediul natural.

Proteinele si grasimile de origine animala sunt singurii nutrienti de care pisica are nevoie pentru a-si potoli foamea si pentru a dobandi o sanatate solida. Hrana uscata, in general, contine si cantitati importante de carbohidrati (cereale), intr-un procent destul de insemnat (35-50%). Carbohidrati, care nu fac parte din meniul natural al felinelor pe de-o parte, iar pe de alta parte nu ofera o sursa de energie valoroasa, in cantitati mari daunand sanatatii (diabet, obezitate). Carbohidratii sunt adaugati in hrana uscata din mai multe motive: sunt mai rentabili astfel va rezulta o hrana mai ieftina, datorita consistentei au rol major in procesul de prelucrare a hranei, in realizarea formei crochetelor.In plus prin procedeul de uscare al ingredientelor, o parte din proteine isi pierd din calitati. Hrana umeda pe de-alta parte contine o cantitate redusa de glucide, fiind mai apropiata din acest punct de vedere de necesitatile nutritionale ale pisicii. Ba mai mult contine si o cantitate mai mare de proteina animala.

Hrana la conserva are un grad ridicat de umiditate ( 70-80%). Asa cum si hrana naturala a pisicilor -carnea cruda- contine un procent ridicat de apa. Se stie deasemenea ca pisicile nu au mecanismul senzatiei de sete dezvoltat si astfel nu sunt atrase sa bea apa. De aceea hidratarea lor se face in mare masura din hrana. Deci hrana umeda asigura apa necesara pisicii pentru hidratare. In schimb hrana uscata contine un procent mic de apa ( sub 10%) si desi oferim apa proaspata langa aceasta, pisica nu va fi niciodata hidratata optim. In consecinta vor aparea probleme la nivelul tractului urinar, datorita concentrarii urinei, ce are ca si consecinta formarea calculilor.

Pisicile sunt atrase de mirosurile si aromele puternice. Multi producatori de hrana uscata imbraca crochetele cu o pulbere puternic aromata, tocmai pentru a atrage pisicile sa consume hrana respectiva. Astfel, daca pisica va avea in bol hrana la discretie, nu se va putea opri din mancat, pentru ca o atrage foarte mult mirosul, si astfel se poate ajunge la cresteri in greutate peste normal. Si hrana umeda are o palatabilate crescuta deoarece contine o mare cantitate de carne, mai ales conservele super-premium.

Tartrul si afectiunile dentare sunt considerate dezavantaje ale hranirii cu mancare umeda, insa cu o igiena bucala facuta cu rigurozitate acest incovenient poate fi inlaturat. Crochetele in schimb prin stimularea masticatiei si consistenta crescuta asigura o igiena bucala mai buna.

Avantajele hranei uscate sunt urmatoarele: este mai economica, poate fi pastrata mai mult timp, mai usor de manipulat,face mai putina mizerie, poate fi folosita in sistemul de hranire la liber, adica pisica va avea tot timpul in bol hrana si va manca atunci cand va dori.
Pe de alta parte hrana umeda este mai apropiata de alimentatia naturala a pisicii, insa nu poate fi lasata mult timp afara din frigider, astfel cantitatea de hrana furnizata o data pisicii trebuie mancata imediat (se previne supra-alimentatia si aparitia obezitatii).Pretul de cost este mai ridicat, cu atat mai mult cu cat ingredientele sunt mai calitative.



Ideal ar fi sa ne hranim pisica doar cu carne proaspata, pregatita in casa, fara adaos de coloranti, conservanti sau materii prime cu origine dubioasa. Dar cum timpul este mereu insuficient pentru multi dintre noi, aceasta ramane doar o utopie pentru multe pisicute.

Fiecare tip de hrana, dupa cum am vazut, are avantajele si dezavantajele sale fie din perspectiva necesitatilor pisicii, a pretului sau a usurintei in administrare. In functie de acestea decizia va apartine fiecaruia in parte, insa cel mai important este sa puneti in prim plan sanatatea si fericirea pisicii dumneavoastra.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu