Faceți căutări pe acest blog

duminică, 21 martie 2010

Ingrijirea testoasei

Exotismul si docilitatea lor atrag multi doritori de animale de companie. Multi considera ca broscutele testoase sunt pet-ul perfect deorece nu sunt pretentioase. Nimic mai eronat, testoasele au nevoie de conditii de mediu propice cresterii si dezvoltarii, cat mai asemanatoare cu cele din mediul lor natural. Poate de aceea vedem atat de putine testoase adulte in casele multora dintre proprietarii de broscute, pentru ca nu sunt ingrijite conform nevoilor lor. Mai jos vom discuta despre ce anume necesita o testoasa pentru a creste frumos si a fi fericita, chiar si in captivitate.




Achizitionarea


Cumparati o testoasa doar de la crescatori specializati sau din magazine care sunt de incredere ca furnizeaza doar animale sanatoase si de calitate. Cumparati doar animale sanatoase ( care inoata, reactioneaza la stimuli, nu cele care sunt mereu retrase in carapace). Dupa achizitionare mergeti cu broscuta la veterinar, pentru a-i monitoriza starea de sanatate. Inainte de a achitiona o testoasa documnetati-va despre caracteristicile si nevoile sale. Daca aveti ocazia adoptati una.


Gazduirea


Crearea unui mediu cat mai apropiat de necesitatile sale de spatiu, temperatura, lumina, inot si lenevit la soare. Acvariul sau bazinul in care o veti gazdui trebuie sa aiba o marime suficienta pentru ca testoasa sa fie multumita. Astfel baza recipintului trebuie sa fie de cel putin 4 ori mai mare decat lungimea carapacei testoasei, adancimea apei de 2 ori lumgimea carapacei. La aceste valori minime nu se adauga si spatiul destinat uscatului sau celorlalte decoratiuni. Cat mai mult spatiu oferit cu atat animalul va fi mai fericit. Cand achizitionati un acvariu tineti cont si de faptul ca testoasa va creste, astfel nu vei face investitii repetate.


Dupa cum aminteam sus, acvariul trebuie sa prezinte 2 zone: una cu apa pentru inot si alta cu uscat pentru stat la lumina/soare. Trecerea intre cele 2 trebuie sa fie lina si accesibila animalului. Ca substrat puteti folosi pentru uscat, dar si pentru apa, nisip de rau, asezat astfel incat sa formeze o panta lina care sa se continue si sub apa. Pe nisip puteti aseza o piatra, scoarta de copac sau lemn uscat, pe care broscuta va urca pentru a sta la soare/lumina. Tot ca spatii pentru iesit din apa pot fi folosite insulele de plastic din comet, bucati de lemn sau alte obiecte improvizate pe care testoasele se pot urca.



Mediul acvatic: Pentru ca testoasa sa fie sanatoasa trebuie sa aiba la dispozitie apa curata.Resturile alimentare si dejectiile animalului, toate ajung in apa, care se contamineaza cu bacterii sau diferite organisme determinand un mediu periculos pentru testoasa. In functie de dimensiunea acvariului, marimea animalului sau cat de des e hranit, apa trebuie schimbata periodic. In spatiile mici e de preferat sa se faca saptamanal, inlocuindu-se toata apa si spalat bine acvariul de fiecare data. In acvariile marii e de preferat sa se schimbe doar 30-50% din apa, atunci cand se considera ca nu mai este curata, iar animalul poate avea de suferit. Apa nou introdusa nu trebuie sa contina clor, de aceea ori folositi apa de izvor, ori folositi diverse solutii din comert pentru decloridizarea apei. Pentru a mentine apa curata mai mult timp puteti folosi filtrele interne sau extene existente in comert. De fiecare data cand schimbati apa curatati bine atat acvariul cat si substratul si celelealte accesorii din acvariu.



Temperatura apei este foarte importanta pentru a avea o testoasa sanatoasa. Se stie ca ele sunt animale cu sange rece (ectoterme), iar functiile lor sunt strans legate de temperatura mediului ambiant. De aceea temperatura apei trebuie mereu sa fie de aproximativ 25-27 grade Celsius. Acest parametru poate fi mentinut prin folosirea unui incalzitor cu termostat. Cititi cu atentie instructiunile de folosire ale acestuia pentru a nu avea de suferit ulterior animalul sau aparatul. Scaderea temperaturii are ca efect incetinirea metabolismului si a functiilor animalului, care pot duce la grave afectiuni sau chiar moarte. Este un aspect foarte important care nu trebuie ignorat.




Lumina



Trebuie sa fie furnizata de un bec incandescent (UVA sau UVB) fie de la o lampa de birou, fie cele speciale din comert. Este de dorit ca lumina sa bata direct pe portiunea destinata desfatatului la caldura. Lumina ar trebuie sa bata aproximativ 12 ore pe zi deaupra testoasei, iar noaptea sa fie oprita. Aceasta poate fi furnizata si natural daca acvariul este asezat direct in lumina solara, insa trebuie avuta atentie sa nu se supraincalzeasca acvariul, mai ales daca e din sticla sau plexiglas, lucru foarte greu de obtinut. Lumina e esentiala pentru sinteza vitaminei D.



Hrana




Puii de testoasa ar trebui hraniti zilnic, adultii insa doar la 3 zile, asta in functie de cantitatea de hrana oferita. Pot fi hraniti si zilnic insa cu cantitati mai mici, cam cat mananca in 15 minute. Supraalimentarea poate duce la obezitate cu efecte nefaste asupra sanatatii.




Tineretul trebuie sa aiba o dieta preponderent formata din hrana de origine animala. Pe masura ce inainteaza in varsta trece la un regim alimentar omnivor, bazat mai mult pe vegetale. Pe langa formulele de hrana prelucrata din comert care contin toate principiile nutritionale, testoasele pot fi hranite si cu hrana naturala: rame, greieri, carne de pui sau de vita (in special inima de vita), morcovi, dovleac, papadie, cartofi dulci, fructe, toate acestea taiate bucati mici atat cat pot fi ingerate de testoasa, care nu are dinti ci inghite hrana intreaga. De aceea trebuie intotdeauna sa fie hranita in apa, deoarece nu are secretie salivara. Broscutele fac multa mizerie atunci cand mananca de aceea e de preferat sa fie hranite in alt vas, pentru a nu murdarii excesiv apa in care stau mare parte din timp.


Testoasele sunt unele din cele mai vechi specii de animale care s-au adaptat de minune diferitelor conditii de mediu de-a lungul mileniilor. Aici vorbim de cele care traiesc in mediul natural. Insa cele crescute in captivitate trebuie sa faca eforturi mai mari pentru a face fata unor conditii artificiale si indepartate de cele naturale. Dar cu ajutorul nostru pot parcurge aceasta adaptare mai usor si astfel vom avea niste broscute sanatoase si fericite mult timp de acum in colo.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu