Faceți căutări pe acest blog

luni, 8 martie 2010

Cum sa citim eticheta hranei pentru pisici!



Pisica noastra prin aristocritatea si afectiunea ei a reusit in timp sa devina un membru al familiei. Si cum ne dorim ca fiecare membru al familiei sa fie fericit avem grija sa aiba un trai sanatos. Cel mai important component al unei sanatatii puternice este o alimentatie echilibrata, completa si cu hrana de calitate. De aceea este esential ca atunci cand alegem un tip de hrana mai intai sa citim ce scrie pe produs si sa nu ne lasam ghidati in decizie doar de pret sau aspectul ambalajului. Eticheta poate contine multe capcane pe care daca nu suntem bine informati nu le putem descoperi. Mai jos vom discuta despre ce trebuie cu adevarat sa urmarim pe ambalajul unui produs inainte de a-l pune in cos si mai departe in castronul pisicii.

Numele produsului
Prima oara cand interactionam vizual cu un produs observam numele acestuia, firma producatoare, tipul de hrana, grupa de varsta careia i se adreseaza precum si originea carnii folosite. Toate acestea se gasesc pe partea din fata a ambalajului si pot parea in regula asta pana sa aruncam o privire mai atenta asupra unora din aceste informatii, care sunt sau ar trebui sa fie strict reglementate. Daca pe ambalaj apare "Hrana pentru pisici de pui" (Chicken Cat food) atunci trebuie sa contina cel putin 95% carne de tipul celei mentionate pe ambalaj, fara a fi luata in considerare umiditatea. Daca procentul de umiditate este inclus, atunci ar trebui sa contina cel putin 70% carne, de pui in acest exemplu. Daca numele contine o combinatie de doua sau mai multe tipuri de carne ("Pui si ton"), atunci cele 2 impreuna trebuie sa atinga un procent de cel putin 95%, cea aflata inainte fiind in proportia mai mare. Daca procentul de carne este peste 25%, insa mai putin de 95%, la nume mai este adaugat un calificativ de tipul "formula", "dinner", "platter"(pentru marcile straine, de altfel majoritare pe piata noastra).
O alta capcana folosita de producatori este folosirea lui "cu"( in eng. "with"), "hrana pentru pisici cu somon" (Cat food with Salmon) care inseamna ca produsul in speta contina cel putin 3% carne de tipul celei mentionate. A se face diferenta intre" Hrana pentru pisici de pui" si "Hrana pentru pisici cu pui", prima contine 95% carne de pui pe cand a 2-a doar 3%. Uite cum un simplu detaliu poate face diferenta intre calitatea a doua produse.
Pe langa aceste aspecte ale numelui, tipului de hrana si tot ceea ce mai apare pe partea din fata a ambalajului, trebuie sa luam la analizat si ceea ce scrie pe spatele ambalajului, cum ar fi: lista de ingrediente, analiza bruta, instructiunile de hranire.


Lista ingredientelor


Ingredientele trebuie enumerate in ordinea greutatii lor. Astfel e usor sa ne dam seama de calitatea hranei: daca primul sau primele 2 ingrediente sunt carne sau subproduse din carne atunci hrana contine in principal carne. Dar chiar si aici producatori se folosesc de anumite tertipuri pentru a induce in eroare cumparatorul si anume: un ingredient cum ar fi cerealele este descompus in mai multe sub-ingrediente pentru ca fiecare in parte sa aiba o greutate mai mica decat cea a carnii si astfel sa apara in lista dupa aceasta, clientul considerand ca produsul respectiv contine in principal carne, deoarece e prezentata prima. Trebuie citita intreaga lista de ingrediente pana la ultimul pentru a vedea cati si ce tip de conservanti si coloranti contine hrana respectiva. Ca si in cazul hranei pentru oameni prezenta conservantilor artificiali ar trebui sa ne dea putin de gandit inainte de a cumpara produsul respectiv. Insa in ultimul timp in hrana de calitate au fost introdusi ca si conservanti vitaminele C si E.



Mare atentie trebuie acordata continutului de cereale. Dupa cum stim pisicile sunt animale carnivore, care isi potolesc senzatia de foame abia dupa ce ingera cantitea optima de proteina animala. Astfel pisica va manca mai mult dintr-o hrana cu continut scazut de proteina animala , pentru a-si lua intreaga cantitate de proteina de care ar nevoie. De aceea o hrana economica e doar aparent mai ieftina, deoarece animalul va manca mai multa, in plus se adauga si vizitele ulterioare la veterinar , care nu intotdeauna sunt ieftine. Si mai mult decat atat cine isi doreste sa-si imbolnaveasca animalul iubit pentru "aparent" cativa lei mai putin. In concluzie evitati produsele care contine o mare cantitate de cereale( mai ales daca cerealul apare in lista primul) si foarte important evitati-le pe cele care contin gluten.



Analiza bruta


Acest tabel contine procentul minim de proteina cruda si grasime si procentul maxim de apa si fibre. Atentie insa ca proteina si grasimile sunt luate in calcul ca si substanta cruda si nu ca substanta gata prelucrata pentru a fi ingerata. De aceea inainte de a compara doua produse si de a te decide care e mai bun trebuie sa faci un mic calcul matematic, care va tine cont de umiditatea fiecarui produs. Sa luam un exemplu: daca o hrana uscata are o umiditate de 10%, inseamna ca restul de 90% este substanta uscata. Daca in tabel apare proteina bruta cu un procent de 20%, atunci impartim aceasta valoare la 90% si vom obtine o valoare de 22%, care reprezinta exact procentul de proteina in substanta uscata. In cazul hranei umede unde umiditatea este de 80% , substanta uscata e de 20%. Daca continutul de proteina e de 5%, si il impartim la 20% atunci vom obtine 25% proteina bruta in substanta uscata. La hrana umeda trebuie luat in considerare procentul de umiditate deoarece acesta reprezinta cantitatea de apa si astfel cumparand un produs cu umiditate ridicata cumparam de fapt mai multa apa si mai putina substanta nutritiva. Pe de alta parte dupa cum am vazut in articolul precedent pisicile isi iau apa necesara din hrana si nu din aport individual, astfel hrana umeda asigura hidratarea animalului. Dar despre acest subiect vom vorbi intr-un articol viitor.



Instructiunile de hranire


Fiecare produs prezinta ce cantitate de hrana ar trebui oferita zilnic pisicii. Noi decidem daca sa o dam animalului la o singura masa sau impartita la mai multe. Acestea sunt doar sugestii si nu trebuie luate ca reguli. In functie de specificul fiecarei pisici si cel mai bine in functie de sfatul medicului veterinar hotaram cum sa ne hranim pisica.



Pe piata sunt o multime de marci de hrana pentru pisici, unele mai bune, altele mai putin bune pentru pisica ta. Adevarul se afla pe eticheta, trebuie doar sa o citesti cu atentie si sa te folosesti de informatiile primite mai sus. Cu siguranta ca in decizia ta cel mai important factor va fi bunastarea pisicii. Asa ca "lectura placuta" cand mergi la cumparaturi!





2 comentarii:

  1. multumesc pentru sfaturi, le gasesc foarte, foarte importante... din pacate, abia de putina vreme am inceput sa fiu atenta la alimentatia pisicii mele (din ignoranta si comoditate), iar ea a inceput sa imbatrineasca. Vreau sa o hranesc macar de acum incolo cu lucruri foarte corecte si bune pentru ea, nu comode pt mine (de ex. vesnica hrana uscata)...

    As vrea sa cunosc mai bine oferta de marci de pe piata noastra, pt ambele tipuri (uscata-umeda). Unele sint mai bune, altele nu. Puteti face o astfel de ghidare?

    RăspundețiȘtergere
  2. Din pacate nu putem face reclama sau contrareclama anumitor branduri. Dar ati invatat sa citit eticheta, cu siguranta va va fi foarte usor sa gasiti hrana cu adevarat sanatoasa.

    RăspundețiȘtergere