Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 10 martie 2010

Vine, vine primavara...si pentru animalele de companie!

Iarna incepe sa-si ia talpasita pe masura ce soarele urca tot mai vanjos pe cer, iar natura incepe sa revina la viata. E semn ca primavara e pregatita sa-si reintre in drepturi. Insa aceasta e o perioada de tranzitie, in care trebuie sa ne obisnuim cu noile conditii de mediu, mereu in schimbare. Si animalele de companie resimt aceste modificari de climat si in mod fiziologic se adapteaza la ele. Insa cum majoritatea nu mai traiesc in mediul lor natural, trebuie sa fie ajutate de noi sa parcurga cat mai bine acest anotimp. In continuare vom vorbi despre ceea ce ar trebui sa facem sau la ce sa fim atentii in aceasta perioada raportat la animalutul nostru de companie.

Alergiile

Asemenea oamenilor si animalele de companie pot fi sensibile la anumiti alergeni (polen, praf, plante, insecte). Alergiile apar la trecerea de la un sezon la altul insa in special primavara cand toate cele enumerate mai sus abunda in jurul animalului. Inspectati animalul sa vedeti daca vreunul din semnele alergiei este prezent. Acestea sunt:

  • lacrimare si congestionarea mucoasei oculare

  • secretii nazale apoase

  • mancarimi, scarpinare

  • pierderea parului pe portiuni intinse

  • pete, eruptii cutanate

  • stranut

  • animalul isi linge insistent anumite zone (adesea laba)

Daca observati unul sau mai multe din aceste simptome prezentati-va degraba la medicul veterinar pentru investigatii complete si tratament . Netratata alergia poate produce suferinta animalului si afectiuni grave ale pielii. O data diagnosticata alergia, in urmatorul sezon veti stii cu ce aveti de-a face si puteti face tratament profilactic. Astfel catelul sau pisica va intampina cu mai multa placere primavara.

Deparazitarea

Primavara revin la viata si insectele, care isi incep perioada de procreere. Dintre acestea, din nefericire, apar si parazitii externi (purici, capuse), care stim cat iubesc sa ne atace animalele. Inmultite, creaza disconfort, afectiuni ale pielii si pot transmite numeroase bolii. De aceea cu 10-14 zile inainte de a se incalzi afara ar fi bine sa facem deparazitarea animalelor atat interna cat si externa. Astfel prevenim infestarea cu purici sau capuse, de care stim ca se scapa destul de greu o data instalati in blana animalelor. Insa deparazitarea externa trebuie reluata la anumite perioade de timp (lunar ar fi ideal) pe tot parcursul sezonului cald. Cum pe piata sunt o multime de produse antiparazitare este foarte usor sa faceti chiar dumnevoastra deparazitarea acasa, insa cel mai bine ar fi ca initial sa cereti sfatul medicului veterinar, care va veni cu solutii individualizate pentru fiecare animal.

Ingrijirea parului

Majoritatea cainilor si pisicilor, in speciale acele rase cu 2 tipuri de par (par si subpar), naparlesc abundent primavara. Pentru igiena lor si inconvenientul de a imprastia parul prin toata locuinta, este necesar sa periati animalul zilnic pentru indepartarea parului mort. Astfel animalul va face fata mai bine cresterii temperaturii, se va simti mai confortabil, iar dumneavostra veti avea mai putina curatenie de facut. In cazul raselor de caini cu par lung si semilung trebuie sa faceti o programare si la salonul de cosmetica. Daca nu participati cu cainele in expozitii, atunci cel mai bine ar fi sa il "dezbracati" de haina de iarna. Plus ca la plimbare toata lumea va va admira companionul bine ingrijit. Datorita noilor conditii de mediu blana animalelor poate capata si un miros neplacut. Moment prielnic pentru o baie atat la caini cat si la pisicute. Iar pentru a fi toaleta completa putem taia si unghiile. Astfel animalutul va renaste si el o data cu venirea primaverii.

Intoxicatiile

Primavara in multe case e si sezonul curateniei generale, la care voit sau nu participa si companionul nostru. Asa ca trebuie sa fiti foarte atenti sa nu intre in contact cu substantele chimice folosite la igiena casei. In cazul in care a ingerat o anumita substanta prezentati-va de urgenta la medicul veterinar, memorand sau luand cu dumneavoastra recipientul cu substanta respectiva, pentru a stii dansul cu ce are de a face.





Este si anotimpul plantelor, fie cele din casa, gradina sau din natura. Cainii, in special, vor sa deguste tot ceea ce le cade sub nas, insa nu toate plantele sunt inofensive. Azalea, Amaryllis, Aloe si multe altele sunt toxice pentru caini si pisici si trebuiesc indepartate din locurile in care animalele au acces. Cand iesiti in natura nu lasati cainele nesupravegheat si mai ales nu-l lasati sa ingere nimic din ceea ce gaseste. In gradina atentie deosebita trebuie acordata folosirii insecticidelor si fertilizantilor in locurile in care se afla sau poate avea acces catelul. Cititi eticheta fiecarui produs pentru a vedea care sunt precautiunile in cazul contactului cu animalele.

Distractia

Pentru ca animalul sa fie cat mai fericit acum e momentul in care trebuie sa se dezmorteasca dupa iarna, cand iesirile afara au fost destul de scurte. Iesiti si jucati-va impreuna, luati catelul cand mergeti cu bicicleta, faceti plimbari cat mai lungi in natura. Aveti acum suficient spatiu sa incepeti dresajul de baza sau sa invatati trucuri noi. Puteti incepe sa practicati sporturi ca Obedience sau Agillity. Toate acestea vor consolida relatia dumneavostra cu patrupedul si cu siguranta va vor aduce si multa satisfactie si fericire. Dar sa nu neglijam siguranta animalutului: sa poarte mereu o zgarda cu datele de contact atasate; in aglomeratii cainele sa fie mereu prins in lesa pentru a preveni evadarea de langa stapan si ratacirea sau accidentarea acestuia.

In randurile de mai sus am vorbit doar despre caini si pisici deoarece acestia sunt cei mai influentati de schimbarile de anotimp, iar modificarile prin care trec sunt mai complexe si trebuie acordata o atentie mai deosebita. Rozatoarele si pasarile traind doar in interior interfereaza mai putin cu schimbarile climaterice. Insa nu trebuie neglijate, astfel primavara e momentul diversificarii alimentatiei o data cu explozia de legume si fructe proaspete de pe piata. Vitaminizarea e necesara dupa sezonul rece cand hrana a fost mai saraca in aceste elemente.


O atentie deosebita trebuie acordata testoaselor care in aceasta perioada isi termina hibernarea. Cresteti treptat cantitatea de lumina si temperatura mediului ambiant. Furnizati-i o hrana bogata in minerale si vitamine. Timp de 2-3 saptamani ingrijiti-o cu blandete, feriti-o de zgomote, animale sau alti agenti perturbatori pentru a parcurge cat mai linistita acest proces.



Primavara e anotimpul reinvierii naturii si al inceperii unui nou ciclu de viata. Bucuria ei ne invadeaza pe toti, chiar si pe animalele de companie. Cu o minima atentie din partea noastra putem trece impreuna prin aceasta perioada, traind-o la intensitate maxima.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu