Un animal fericit este un animal sanatos. Animalele ca si oamenii sunt expuse in orice moment atacurilor din partea multitudinii de agentii patogeni (bacterii, virusuri). Un sistem imunitar puternic protejeaza impotriva acestori atacuri si astfel prietenul nostru necuvantator nu are de suferit. Pentru ca la varste fragede imunitatea animalutului e insuficient formata este necesar sa se intervina din exterior pentru a stimula formarea anticorpilor impotriva diferitelor boli, care pot afecta specia respectiva. Acest lucru se poate face numai prin vaccinare.
Ce este vaccinul?
Vaccinul este un preparat biologic cu proprietati antigenice care declanseaza raspunsul imun. Cu alte cuvinte vaccinul aduce in contact organismul cu agentul patogen, care este atenuat sau inactivat, in urma acestuia formandu-se anticorpi specifici care la un viitor contact cu patogenul respectiv il vor recunoaste si il vor neutraliza.
Cand trebuie vaccinat un pui de animal?
La nastere micutul nu este imun la boli. Totusi el a primit o cantitate de anticorpi din sangele mamei, prin placenta. Alta cantitate importanta de anticorpi vine odata cu primul lapte supt, numit colostru. Insa de aceasta sursa vor fi privati dupa 24-48 de ore. Puiul este protejat doar impotriva acelor boli pentru care mama sa a fost imunizata. La fel cum o cantitate mai mare de anticorpi primita de la mama asigura o protectie mai buna a lui. Anticorpii materni au insa eficacitate doar cateva saptamani, de aceea este foarte important sa se intervina din afara pentru stimularea imunitatii prin vaccinare. Varsta la care trebuie vaccinat puiul este diferita de la specie la specie. Este perioada in care anticorpii materni sunt la un nivel scazut incat sa nu blocheze vaccinul. La caini si pisici primul vaccin trebuie facut la varsta de 6-8 saptamani, la iepuri la 6 saptamani, dihorii la 8 saptamani, caii si poneii la 4-5 saptamani. Porcusorii de guinea sau hamsterii nu trebuie vaccinati.
Este foarte important ca inainte de efectuarea primului vaccin animalul sa nu vina in contact cu alti semeni sau sa fie scos afara, pentru a nu fi expus riscului contractarii vreunei bolii pentru care nu a fost pregatit.
Pentru ca anticorpii sunt activi doar o anumita perioada de timp, este necesara revaccinarea impotriva anumitor boli, la intervale de timp specifice fiecarui vaccin in parte.
Vaccinul nu produce imunitatea imediat. Este nevoie de o perioada de timp de la cateva zile la cateva saptamani pentru ca antigenii sa fie recunoscuti, sa se raspunda prin anticorpi si ca sistemul imun sa memoreze.
De ce unele animale vaccinate tot mai contracteaza boala?
Pentru ca vaccinul a fost inactivat la un anumit nivel sau pentru ca toata imunitatea animalului a fost suprimata la un moment dat. Inactivarea vaccinului poate fi cauzata de: febra, anticorpii materni, steroizi sau alte boli active la momentul vaccinarii. De asemenea erori in administrarea vaccinului sau nerespectarea intervalelor de timp pot cauza ineficienta lui. In plus s-a demonstrat, in cazul cainilor, ca unele rase sunt mai susceptibile la unele boli si necesita un program de vaccinare mai riguros impotriva bolii respective ( rase ca Doberman sau Rottweiler fac forme mai agresive de parvoviroza).
Pentru mai multe informatii referitoare la ce vaccinuri sunt necesare pentru animalul tau de companie sau care este programul de vaccinarii viziteaza un medic veterinar. Dumnealui iti va toate informatiile de care ai nevoie.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu