Faceți căutări pe acest blog

sâmbătă, 27 martie 2010

Ciclarea acvariului!

Acvariul cu pesti reprezinta reproducerea unui colt din natura, un biotop unde plantele si animalele traiesc in interdependenta. Dar cum e totusi un mediu artificial, noi suntem cei care trebuie sa avem grija sa cream toate conditiile propice unei vieti acvatice.


Ce este ciclarea?
Numita si "ciclul azotului", ciclarea reprezinta crearea unui mediu bacterian, care are rolul de a descompune compusii de azot. Acvariul in momentul in care introducem prima oara apa este un mediu lipsit de viata, chiar si fara bacterii. Pentru ca pestii si plantele sa nu aiba de suferit mai tarziu este important sa se creeze un mediu bacterian care sa regleze compozitia chimica acvariului.

Amoniacul este substanta chimica ce in cantitati mari poate curma viata tuturor pestilor. El rezulta din descompunerea hranei ramase pe fundul acvariului sau din dejectiile pestilor. Insa pentru inlaturarea acestui incovenient solutia vine din partea bacteriilor nitrosomonas si nitrobacteriile. Acestea descompun amoniacul in nitriti (nitrosomonas) si nitrobacteriile descompun nitritii in nitrati, care doar in cantitati foarte mari devin toxici. Formarea bacteriilor poate dura de la 2 la 8 saptamani in functie de marimea vasului. Este foarte important ca inainte de finalizarea acestui proces sa nu se introduca pesti in acvariu. Este o perioada lunga de asteptare, destul de grea pentru un acvarist, dar care merita pe deplin ulterior.


Cum se face ciclarea?
Introduceti in acvariu toata cantitatea de apa pe care doriti sa o aveti si mai tarziu. Lasati acvariul descoperit circa 2 zile pentru a se elimina clorul, care impiedica formarea bacteriilor. Apoi porniti filtrele si lasati sa circule apa. Cresteti temperatura pana la 30 de grade pentru a grabi procesul. Bacteriile au nevoie de oxigen pentru a se dezvolta asa ca asigurati mereu o oxigenare buna a apei. Pentru a oferi o sursa de hrana microorganismelor trebuie adaugat in acvariu amoniac brut, luat de la farmacie (3-5mg/l) sau puteti pune niste hrana de pesti in acvariu. Primele se vor forma bacteriile nitrosomonas, in momentul in care concentratia de amoniac e suficient de crescuta. Aceste vor descopune amoniacul in nitriti, astfel va scadea concentratia acestei substante si va creste cea de nitriti. Moment favorabil pentru aparitia nitrobacteriilor, care vor hrani cu nitritii eliberand nitrati. Nitratii sunt sursa de hrana pentru plantele din acvariu, insa in cantitati mari devin daunatori si pentru acestea si pentru pesti. Bacteriile se vor fixa de toate elementele din acvariu, in special in buretele filtrului, unde e rezervorul principal de bacterii. De aceea e important cand il curatati sa nu o faceti sub jetul de la chiuveta ci in apa scoasa din acvariu, pentru a nu distruge microorganismele. Pe de alta parte un filtru de la un acvariu deja ciclat poate fi folosit pentru a grabi ciclarea noului acvariu, e suficient sa fie stors in apa noului acvariu. Dupa 7-10 zile pot fi introdusi deja primii pestisori in acvariu, de preferat din specii mai rezistente (sanitari, carasei), moment in care reduceti si temperatura la 24-25 grade. Verificati zilnic cu un tester de pH sau de amoniac care sunt valorile, daca scad de la o zi la alta inseaman ca ciclarea e pe traiectul bun. Cand se ajunge la valorile optime de pH pot fi introdusi si pestii ceilalti, insa tinand cont sa nu suprapopulati acvariul. Pentru a scadea concentratia de nitrati rezultati in urma actiunii nitrobacteriilor, e nevoie sa se schimbe aproximativ 25-30% din apa saptamanal, sifonand bine si substratul.


O alta solutie pentru a grabi ciclarea acvariul e folosirea produselor din comert care contin culturi de nitrobacterii. Insa aici parerile acvaristilor sunt impartite legat de eficacitatea acestora, dar puteti incerca si aceasta varianta pentru a va forma singuri o opinie.


Intr-o prezentare succinta aceasta este ciclarea, o etapa esentiala in amenajarea noului acvariu. Respectand-o veti avea mai tarziu o copie cat mai fidela a unui mediu acvatic natural, cu plante si pesti fericiti.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu