Faceți căutări pe acest blog

joi, 4 martie 2010

Sa ne hranim corect pisica!




Nutritia reprezinta elementul de baza al sanatatii. O nutritie corecta determina o stare de sanatate optima pentru ca pisica ta sa fie fericita pentru o perioada cat mai indelungata de timp, alaturi de tine. Desi pisicile noastre nu mai traiesc de mult timp in cadrul lor natural, metabolismul si functionarea interna a organelor au ramas intacte ca acum mii de ani. De aceea trebuie respectate principiile de baza ale alimentatiei sanatoase care se refera la aportul optim de nutrienti atat cantitativ cat si calitativ.

Proteinele
Felinele sunt animale exclusiv carnivore. In mediul natural pisicile sunt vanatori desavarsiti si se hranesc exclusiv cu prada pe care o prind. Alimentatia lor e formata deci numai din carne cruda, ce le ofera toti nutrientii de care au nevoie. Astfel si organismul lor e astfel orientat incat sa utilizeze ca substrat pentru diferitele procese metabolice doar proteine de origine animala. Din aceasta cauza proteinele de origine vegetala nu ar trebui sa se gaseasca in alimentatia unei pisici intr-o ponderea majoritara. Proteinele furnizeaza energie si sunt esentiale pentru crestere si dezvoltare. De asemenea sunt sursa de aminoacizi, cu rol structural absolut si compusi de baza ai hormonilor, enzimelor si anticorpilor. Proteinele vegetale nu pot furniza toti aminoacizii esentiali, cum ar fi taurina, care este exclusiv de origine animala, de aceea nu sunt o sursa valoroasa de aminoacizi.

Carbohidratii
In mod natural pisica nu are nevoie de aceste substante deoarece sistemul digestiv nu e adaptat pentru descompunerea lor, la fel cum nici utilizarea lor nu e primordiala organismului. Cantitati prea mari de glucide in alimentatia pisicii pot duce la cresterea glicemiei deoarece pancreasul felinelor nu e adaptat pentru a secreta cantitati importante de insulina, astfel se poate ajunge foarte usor la diabet cu consecinte nefaste asupra sanatatii animalului. De aceea e de dorit sa se evite hranirea pisicii cu cantitati insemnate de cereale si derivate din cereale, leguminoase.

Grasimile
Sunt o sursa importanta de energie pentru pisica. Au rol determinant in procesele metabolice, de reconstructie si in transport. Acizii linoleic si arahidonic sunt considerati aminoacizi esentiali deoarece nu pot fi sintetizati de catre organismul pisicii, de aceea trebuie sa fie adusi in organism din exterior, prin alimentatie in special cea de origine animala, dar si sursele vegetale pot furniza acizi grasi esentiali.

Mineralele
Sunt implicate in toate reactiile fiziologice din organism. Contribuie la mentinerea pH-ului, sinteza enzimelor, transportul oxigenului, descompunerea nutrientilor.Rezervele sunt stocate in muschi si oase. Mineralele pot fi aduse in organism fie sub forma naturala din apa sau sol, fie sub forma de compusi ce se regasesc in hrana legati de diferite structuri.

Vitaminele
Sunt esentiale in procesele metabolice, de crestere si de reglare. Se gasesc in hrana sau unele sunt sintetizate de organism insusi. Vitaminele sunt de doua tipuri: liposolubile(A,D,E,K) si hidrosolubile(C, B-complex). Sursa de vitamine o reprezinta hrana in special cea de origine animala, care e preferata celei de origine vegetala deoarece aduce o cantitate mai mare si mai diversificata de vitamine. De exemplu pisicile nu pot transforma beta-carotenul de origine vegetala in vitamina A, astfel aportul acestei vitamine se face din produse de origine animala, unde este gata sintetizata.

Apa
Este foarte importanta pentru sanatatea pisicii. Pisicile nu au un mecanism al formarii senzatiei de sete bine dezvoltat, la fel cum e la om sau al majoritatea animalelor. Aportul de apa se face exclusiv prin consumarea carnii crude, care e puternic hidratata. Problema apare la pisicile care sunt hranite exclusiv cu hrana uscata, in care cantitatea de apa e foarte scazuta. Aportul extern e minim deoarece pisica nu simte nevoia sa bea si astfel apare deshidratarea. Deshidratarea conduce la producerea de urina foarte concentrata care in timp poate duce la formarea de calculi si pietre la nivelul tractului urinar, cu consecinte grave asupra sanatatii felinei.
Desi nu sunt mari consumatoare de apa, pisicile trebuie sa aiba mereu la dispozitie apa proaspata si curata.

Dupa cum am vazut pisicile beneficiaza de niste particularitati de nutritie, care trebuie respectate daca ne dorim sa avem langa noi un animal sanatos si cu pofta de viata.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu