Faceți căutări pe acest blog

vineri, 12 martie 2010

Combaterea puricilor!

Puricii pot fi o pacoste pentru animalele de companie, dar si pentru noi daca nu ii eliminam si ii lasam sa se inmulteasca. Odata infestate animalele sufera enorm din cauza mancarimilor, a ranilor date de scarpinat si a anemiei. Ca sa nu mai vorbim de celelalte boli care pot surveni din cauza infestarii cu purici. De aceea trebuie luate masuri urgente de eliminare a lor imediat ce observam ca pisica sau catelul s-a pricopsit cu un astfel de parazit. Cum pe piata sunt o multitudine de antiparazitare, sub diferite forme, mai jos le vom descrie pe fiecare in cateva cuvinte, pentru a stii ce sa alegeti atunci cand va aflati in fata standului cu solutii anti-purici.


Zgarda
Actioneaza pe doua cai (unele branduri): elibereaza o substanta toxica pentru insecta si se absoarbe in tesutul subcutanat al animalului, astfel puricele inceteaza sa mai muste cainele. Efectul lor insecticid e puternic in primele zile de la atasare si mai ales in zonele invecinate, respectic gatul animalului (zona preferata de purici, de altfel). Ulterior in functie de perioada de actiune recomandata de producator, zgarda va tine la distanta insectele doritoare de a va ataca pisica sau cainele. Pot fi achizitionate din orice pet-shop sau chiar supermarket, iar pretul este unul accesibil. Dupa trecerea perioadei de eficacitate zgarda trebuie inlocuita cu una noua.


Pudra
Este unul din cele mai vechi remedii impotriva puricilor, care astazi este folosita tot mai putin, datorita aparitiei altor solutii mult mai eficiente si cu riscuri mai putine. Pudra ucide atat adultii cat si larvele (unele firme). Efectul nu dureaza decat cateva zile, cu cat cainele sau pisica se scutura mai mult imediat dupa aplicare. Pulberea poate fi periculoasa pentru animal daca nu suntem atenti cand o aplicam si poate ajunge in ochii sau sistemul respirator al patrupedului. Avantajele sunt pretul scazut si accesibilitatea.


Spray-ul
Ca si pudra are mai mult valoare istorica, datorita inlocuirii cu alte solutii moderne. Totusi este eficace in infestarile putin abundente, omorand atat adultii cat si larvele (unele). Usor de aplicat, patrunde bine prin blana animalului pana la piele. Efectul dureaza cateva zile, iar tratamentul trebuie repetat des. Din nou atentie sporita cand aplicati sa nu ajunga in ochii sau gura animalului. Totusi au aparut si spray-uri de ultima generatie, cu o eficacitate foarte buna si de lunga durata cum ar fi: Frontline sau cele care contin substante naturale precum linalool sau d-limonene (extracte din coaja de lamaie). Acestea omoara insectele aflate in toate stadiile ciclului de viata.


Cremele
Sunt usor de aplicat, au un grad de acoperire foarte bun si sunt destul de eficiente impotriva puricilor adulti. In functie de firma producatoare au o durata de actiune mai scurta sau mai indelungata. Pe piata romaneasca se gasesc mai greu, asta pentru ca exista alternative mai accesibile si mai eficiente.


Sampoanele

Sunt solutia de prima mana in cazul infestarii puternice cu paraziti, pentru a scapa in mare parte sau chiar in totalitate de ei. Baia cu sampon antiparazitar actioneaza pe doua cai: prin pesticidul continut si prin actiunea apei, puricii murind inecati. Eficacitate mai redusa impotriva oualor. Efectul este de scurta durata astfel ca in continuare va trebui sa folositi alte produse antiparazitare pentru a tine parazitii la distanta sau pentru a continua tratamentul.







Topicele

Sunt solutii de ultima generatie cu cea mai buna eficacitate de pe piata. Acestea se aplica sub forma de picaturi la nivelul greabanului animalului (intre umeri). Substanta activa este depozitata in glandele sebacee din pielea animalului, de unde este continuu eliberata la suprafata.Actioneaza atat asupra adultilor cat si a oualor si larvelor impiedicand eclozarea, respectiv evolutia. Efectul dureaza, in functie de produs, de la 4 la 8 saptamani. Dupa care tratamentul se reia. Se gasesc aproape in orice pet-shop sau supermarket, pretul de cost e mai ridicat fata de celelate antiparazitare, insa merita efortul financiar.


Pastilele
Opresc larvele sa mai iasa din oua, astfel intrerup ciclul de viata al puricilor. Femelele consuma sangele care contine substanta activa, depun ouale care nu mai sunt capabile sa eclozeze. Nu ucid adultii. Insa pentru acest scop pot fi folosite majoritatea celorlalte insecticide care actioneaza predilect pe adulti si mai putin pe oua. Pentru astfel de medicamente e recomandat sa va prezentati al medicul veterinar pentru un dozaj si o administrare corecta.

Dupa ce am discutat despre fiecare forma de prezentare a antiparazitarelor si probabil deja v-ati decis care se preteaza cel mai bine conditiilor dumneavoastra. Insa inainte de aceasta sa mai tineti cont si de urmatoarele aspecte:
  • respectati recomandarile producatorilor referitoare la varsta animalelor. Nu folositi produse destinate adultilor la pui, deoarece sunt prea puternice. Tot in cazul puilor respectati varsta minima de la care animalul are voie sa foloseasca produsul respectiv.
  • respectati specia pentru care este destinat una anumit produs. Nu folositi antiparazitare pentru caini la pisici (mai ales), dar si vice-versa. Fiecare specie are particularitatile sale, de care producatorii au tinut cont, de ce sa nu tineti si dumneavoastra.
  • respectati dozajul. Mai mult nu inseamna un efect mai bun, ba chiar e daunator animalului.
  • respectati perioada de actiune recomandata de producator. La finalul acesteia reluati tratamentul pentru a asigura o protectie continua a animalului.
  • consultati un medic veterinar inainte de a face deparazitarea externa. Dumnealui va stii cel mai bine ce produs este cel mai bun in situatia data, precum si efectele insecticide sau adverse ale fiecaruia. Ulterior informarii veti putea face si dumneavoastra acasa deparazitarea.

Este inceput de sezon cald, moment prielnic pentru a incepe lupta impotriva puricilor. Facand primii pasul in aceasta lupta, veti reusi sa o castigati usor, mai ales daca folositi cele mai eficiente arme. Alegeti-le in functie de binele animalului iubit si nu de pret sau ambalaj. Fara purici el va fi un animal fericit intreg sezonul cald.

5 comentarii:

  1. daca se linge de pudra ,este toxica?

    RăspundețiȘtergere
  2. eu am un tosa inu cam de 55-60 de kg,a luat pureci din spatele blocului si nu mai pot scapa de ei si a mai facut si o forma de alergie..adica se scarpina de numai si isi face tot felul de rani...nu mai stiu ce sa fac ca sa scape de ei ma doare sufletul cand o vad cum se scarpina ...am incercat aproape toate substantele...nici un efect.... ajutor....

    RăspundețiȘtergere
  3. Cel mai bine cereti sfatul medicului veetrinar! Nu mai faceti experimente pe pielea cainelui dumneavoastra. e foarte posibil sa fie vrei alergia la saliva parazitilor si atunci aveti de-a face cu doua probleme intr-una.

    RăspundețiȘtergere
  4. Am folosit Bravecto ptr yorkshire si dupa 1 luna este plin de purici .

    RăspundețiȘtergere
  5. Am folosit Bravecto ptr yorkshire si dupa 1 luna este plin de purici .

    RăspundețiȘtergere