Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 24 martie 2010

Inmultirea iepurilor

Ai unul sau mai multi iepurasi acasa, care au ajuns la maturitate, si te-ai gandit ca e momentul sa ai si "nepoti", fie pentru a-ti mari familia, fie pentru a-i face cadou prietenilor sau doar a-i comercializa. Iepurii sunt mamifere care se inmultesc foarte usor si cu o prolificitate printre cele mai ridicate din lumea animala. Insa si aici trebuie tinut cont de niste reguli de baza, simple, dar esentiale pentru a avea animale sanatoase si fericite.


Varsta
Iepurii pot fi inmultiti numai cand ajung la maturitate, cand organele sexuale sunt complet formate si adaptate pentru a procrea. La rasele mici de iepuri maturitatea sexuala e atinsa la 5 luni (femelele), respectiv 6 luni (masculii). Rasele medii la 6 luni (femelele) si la 7 luni (masculii). La rasele mari si uriasi acest stadiu e atins mai tarziu: 8 luni pentru femele si 9 luni pentru masculi.
Frecventa
Iepuroaicele, spre deosebire de alte mamifere, nu au ciclu mentrual periodic, deci nu intra in calduri. Ele elibereaza ovulele la 10-12 ore de la imperechere. Astfel putem spune ca iepuroaicele sunt apte de procreat tot timpul. O femela poate fata si de 10 ori pe an, insa aceasta e o suprasolicitare a organismului si nu e recomandata. Pentru a evita suprapopularea nu lasati niciodata femelele impreuna cu masculii in aceeasi cusca. Zicala "a se inmulti ca iepurii" e cat se poate de adevarata. Mai ales ca iepurii beneficiaza si de o prolificitate foarte buna, aproximativ 8-12 pui la o fatare. Inmultind aceste valori cu numarul de potentiale imperecheri dintr-un an ajungem undeva la peste 100 de urmasi de la o singura mama. Asa ca pentru a controla inmultirea tineti separati indivizii de sexe opuse.

Masculii la fel sunt dispusi a se imperechea in orice moment. Totusi pentru o eficacitate maxima a actului sexual, adica fecundarea tuturor ovulelor este bine ca un mascul sa nu fie dat la monta mai mult de 7 ori pe saptamana, arareori de 2 ori pe zi. Intr-o crescatorie mica, de familie, ar trebui sa fie cam un mascul la 8-9 femele.


Alegerea viitorilor parinti
Pentru a avea urmasi de calitate trebuie in primul rand sa avem genitori (parinti) de valoare. De aceea vor fi alesi pentru reproducere doar acele exemplare care corespund cat mai bine standardului rasei respective sau care au cel mai bine exprimate caracteristicile pe care dorim sa le obtinem de la urmasi. Nu inmultiti iepurii daca: doriti sa experimentati ce va rezulta din combinarea a doua rase sau a doi indivizi de culori diferite (pentru aceasta studiati determinismul genetic al culorilor). Intotdeauna imperecheati indivizi ai aceleiasi rase sau cel putin din categorii asemanatoare (nu un pitic cu un urias). Scoateti de la reproductie acei indivizi cu boli genetice sau care nu au o stare de sanatate propice imperecherii. Daca unul din parteneri are de exemplu diaree sau orice boala contagioasa, o poate transmite si celuilalt.

IMPORTANT nu imperecheati frate cu sora! Pot rezulta urmasi cu abnormalitati sau mai firavi. In schimb orice combinatie de tipul mama-fiu sau tata-fiica este posibila. Desi idealul in genetica e sa imperechem indivizi cat mai diferiti genetic, pentru a avea urmasi cat mai viabili.

Imperecherea
Intotdeauna puneti femela in cusca masculului, altfel daca faceti invers masculul va fi prea ocupat cu adulmecarea incaperii partenerei decat sa incerce sa o monteze, iar pe de-alta parte femelele isi apara cu strasnicie teritoriul, astfel masculul poate fi atacat sau nu i se va permite sa "presteze". Deci regula de baza: femela vine la mascul; care la inceput o va mirosi, o va alerga cateva ture de cusca pana cand iepuroaica se va aseza, va ridica coada si ii va permite masculului sa se urce pe ea. Actul sexual va dura doar cateva secunde si se va termina printr-un sunet scos de mascul si caderea intr-o parte a acestuia, adesea cu un smoc de par al partenerei in gura. Moment in care procesul s-a terminat, iar femela poate fi transportata in cusca ei. E recomandat ca dupa 8-10 ore acest fenomen sa se repete pentru a fi siguri ca masculul si-a facut treaba ca la carte si nu cumva a nimerit pe langa vulva partenerei, in plus astfel poate creste numarul de ovule fecundate. Notati in calendar data la care s-a facut monta.


Gestatia
La iepuri gestatia dureaza 30-32 de zile din momentul in care a avut loc monta. Totusi pentru a fi siguri daca iepuroaica e gestanta la 14 zile se poate efectua o palpare a abdomenului, cu blandete, simtind la un moment dat intre degetul mare si index niste formatiuni ca boabele de strugure (puiutii). Acest control nu trebuie facut mai devreme deoarece pot fi afectati iremediabil puii. O alta tehnica folosita de unii crescatori e imperecherea femelei inca o data la 14 zile. Daca e gravida atunci ea va refuza masculul. Totusi unele femele pot accepta iepuroiul si daca sunt gestante. Cum la iepuri uterul are forma de Y e foarte posibil ca prima gestatie sa fie doar intr-un corn, iar a doua sa se produca in celalalt corn. Astfel pot aparea dificultati in sarcina si la nastere, puii din a doua runda de imperechere fiind nascuti prematur. Deci cel mai bine e sa se renunte la aceasta metoda de verificare a gestatiei.


Nasterea

Survine la aproximativ o luna de la imperechere. Cu cateva zile inainte sau chiar de la debutul sarcinii, e bine sa puneti in cusca iepuroaicei un cuib/o cutie pentru fatat. In apropierea momentului nasterii mama va incepe sa-si amenajeze cuibul strangand paie si smulgandu-si par de pe piept si burta pentru a amenaja cat mai confortabil culcusul. Nasterea are loc repede, in general noaptea. Puii sunt fara par si cu pleoapele alipite, ascunsi prin culcus. Nu e recomandat sa fie atinsi in primele zile, deoarece femela detectand mirosuri straine ar putea sa ii refuze de la alaptat sau chiar sa-i arunce din cuib, uneori chiar sa ii manance. E bine ca femela sa aiba in cusca dupa fatare apa si hrana.


Iepuroaicele sunt mame extrem de devotate si grijulii cu puii lor, care sunt niste nazbatii ambulante si extrem de dragalasi. Nu inmultiti iepurii doar pentru a va bucura de simpaticia puiutilor, luati in considerare si faptul ca acestia vor creste si vor deveni adulti, iar asta se intampla destulde repede, au un ritm de crestere alert. Respectati animalele pentru ceea ce sunt ele nu doar pentru aspect. Cu multa afectiune daruita iepurasul poate fi un animal de companie ideal.

171 de comentarii:

  1. am o iepuroaica mare alba de rasa cu ochi rosii care a fatat ....am gasit 2 pui morti si am vazut doar unul viu este posibil asa ceva?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. da colegu este [posibil. cu toate ca nu se stie exact cauza abandonului. ori nu au gasit tata sa suga, ori nu au fost inveliti bine, mama iepure stie cel mai bine

      Ștergere
    2. Ai atins pui sau nu iaii dat de mancare la iepuroaica

      Ștergere
    3. si mie mi s-a intamplat asa ceva si am aflat ca e din cauza ca iepuroaica nu a avut grija de ei pentru ca isi cauta hrana si apa . cum de nu ia mancat




      Ștergere
    4. o fi fost mai multi si o fi mancat din ei nu se stie

      Ștergere
  2. probabil pe cei lalti ia mancat

    RăspundețiȘtergere
  3. De obiceei rasa de iepuri alb cu ochii rosii nu sunt buni. Fa rost de alta rasa de iepure

    RăspundețiȘtergere
  4. Rasa de iepuri albi este foarte buna..una dintre cele mai bune..daca e la prima fatare poate k ia mancat deoarece nu stie cum sa aiva grija de ei..ma indoiesc k iar fi mancat..eu am de mult timp mai multe exemplare si niciodata nici o femela nu si-a mancat puii..probabil doar atati iepurasi a fatat pt ca nu a stat destul timp cu masculul

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. nui adevarat puii au murit poate din cauza ca cn ia atins sau a varsat apa peste ei, sau ca credea ca puii nu sunt pregatitii de viata.

      Ștergere
  5. am o iepuroaica care a fatat 14 iepurasi.dar din pacate iepuroaica nu a avut grija de ei si gaseam puii morti.unul chiar l-a mancat p jumatate.de ce sa conportat asa????pote sa imi ras cineva

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. sunt multe raspunsuri si niciodata nu este asa cum siar dori omul..de la zgomotul oamenilor si al utilajelor si pana la latratul cainelui sunt factorii care pot defavoriza fatatul unei mame iepure, eu am iepuri de cand mam nascut si in putine cazuri sa intamplat sa ii abandoneze mama,

      Ștergere
    2. Tu nu cred ca ai hranit bine iepuroaica sau tiai uitat mult la pui sau iai atins si iepuroaica sa simtit incomod

      Ștergere
  6. Am un fluture german..mia fatat 10 puisori mia murit 6 ..dupa care am luato intr-o incapere separata de puuu, acestia tinundui in casa cu mine pana la varsta de 15 zile, tot acest tinp tinundo de 4-5 ori pe ziii de picioare intr-o parte pt a putea suge puisori. dupa perioada spusa iam bagat iar cu iepuroaica, acum lasandui de buna voie sa suga..

    RăspundețiȘtergere
  7. Am o belgiana, a fost data la monta pe 12-2-11, a inceput asi face cuibul acum 4 zile, sa jumulit unpic.da nu da semne a fata astazi are 32 de zile,stie cineva ce se intampla?????

    RăspundețiȘtergere
  8. AM iepuroaica alba cu ochi rosi neuozailandeza. Am dato la monta pe 26-27--2-2011. astazi sa jumulit si-a facut si cuibul, mai mult sia inprastiat puful prin cuib. Totusi nu stiu cum este posibil gestanta nu etra. e posibil a naste asa prematur???????????????????????

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Frate eşti pulbere la scris în limba româna, crede-mă. E posibil să te fi născut TU prematur aşa că incearca să te jumuleşti iar apoi împrăştie-ţi puful in 7 zări

      Ștergere
    2. hahahahaha auzi premetur ????? si kum ma pe 26-27 2011?
      hai ca esti pampalau cum ma anu are 12 luni cum 26-27-2011pe ce planeta esti pe venus marte jupitern saturn pe cara din cele 9 planete esti?

      Ștergere
    3. Ba prostule, el s-o referit la ziua cand o zis 26-27 luna 2 si anul 2011

      Ștergere
    4. Cand am voie sa pun mana pe iepuri mici dupa cate zile

      Ștergere
    5. nu forta......lasa sa iasa singuri din cuib si apoi poti sa ii atingi.

      Ștergere
  9. la cat dupa ce naste o iepuroaica trebuie data la iepuroi?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. la cel putin 2-3 saptamani dar ca sa se refaca e mai bine so lasi ceva timp.

      Ștergere
  10. am si eu 3 iepuroaice si le tin intrun tarc toate is dea fata daca stau tate impreuna are cv???poate sami raspunda si mie cineva mai priceput??

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pai cand face pui poate sai manance iepuroaicele alealalte pui

      Ștergere
  11. buna!am si eu o iepurita si a puiat ieri 10 pui(era la prima puiere).Azi dimineata m-am uitat in cusca si erau toti scosi din cuib si morti!poate sami spuna si mie cineva din ce cauza au murit??

    RăspundețiȘtergere
  12. si mie mia fatat iepuroaica acuma cateva zile 6 pui si ia mancat pe toti am vazut cu ochii mei ...si nu a pus nimenii mana pe ei asi dorii si eu sa stiu daca este o regula sau asa fac de obicei la prima fatare iepuri k sa ma linistesc daca sa o mai tin sau nu..multumesc anticipat

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. dak nu-i dai sa manance... ce sa-ti fac??
      Totusi "dupa fapta si rasplata" : TAI-O si MANANC-O!!

      Ștergere
    2. mi-a fatat azi-noapte iepurica 5 pui (cred...) ea avea un cuib in cusca ei, dar puii nu sunt in e, sunt langa. eu nu am stiut ca trebuie sa fete, nu am stiut ca e gestanta, dar dupa comportament mi-am imaginat ceva ceva... ideea e ca nu sta cu puii deloc! doarme toata ziua si aia alearga disperati prin tzarc!!! pot interveni?? pot sa ii hranesc eu??? sau e normal comportamentul ei....? :| VA RROOOOOGGG, ajutoor!!!!

      Ștergere
    3. tia mi trait pana la urma?

      Ștergere
    4. daka ia mankat iti spun eu 3 motive...1nu avea apa kand a fatat...2 nu avea mankare si 3 nu avea paie sau ceva sa-si faka kuibul

      Ștergere
    5. De cele mai multe cazuri de canibalism și neîngrijite a puilor se întâmplă la prima fatare. Și cum spuneau și ceilalți, cauzele sunt multiple. Mai încercați o a doua fătare dacă rezultatul este la fel ca prima data la cuptor cu ele. Și eu am pățit asa cu o iepuroaica nu i-a îngrijit și au murit toți, acum este la a doua fătare am 6 pui care sunt îngrijiți și apărați cu strășnicie de iepuroaica

      Ștergere
  13. si-a mancat puii? invit-o la masa ! si un pahar de vin...

    RăspundețiȘtergere
  14. poate sa ami ofere cineva un raspuns mai concret in legatura cu ce v`am rugat...asi dori un raspuns serios de la un crescator in legatura cu mancatul puilor vam povestit mai sus putin cu cei 6 pui kare ia mancat la prima fatare...ce sfat ami dati...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. pai ia mancat pentru ca considera ca puii nu sunt pregatiti de viata

      Ștergere
    2. Va rog imi sp dupa cat timp am voisa pun mana pe iepuri nascuti a trecut o luna

      Ștergere
    3. puteti sa ii atingeti daca auparasit cuibul

      Ștergere
  15. trebuie sa aibe mult fan in momentul cand puiaza pt. a-i ascunde iepuroaica si nu trebuie sa ii priviti in primele zile de viata.

    RăspundețiȘtergere
  16. am si eu o iepuroaica negru cu alb are 1 an si 6 luni si nu am dato pana acum la nici um mascul...eu as vrea sa aiba si ea pui dar mie teama sa nu pateasca nimik...pt ca ea e mika de statura si vad ca are si ea nevoie si e timpu..e posibil sa faca multi pui?chear daca e mika de statura?...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. de obicei iepurii mai mici fac mai multi pui(in jur de 6).

      Ștergere
  17. de ce nu raspunde-ti la intrebari????!

    RăspundețiȘtergere
  18. Salutare!
    Canibalismul la iepuri este foarte des intalnit! Principala problema de regula este stresul l care este supusa femela inainte si dupa fatare. Cele mai comune cauze sunt: suprapopularea, hrana si apa putina, zgomot si agitatie in jur, varsta prea mica de imperechere, cotet nu prea primitor etc. In pimul rand ar trebui sa inchideti femela gestanta intr-o cusca unde sa fie singura. In al doilea rand pe toata durata gestatiei oferiti hrana si apa din belsug. O femela prost hranita isi va consuma puii pentru a-si reface rezervele de energie. Inainte de fatare puneti in cusca sufciecient fan sau paie pentru ca mama sa isi construiasca cuibul. Dupa fatare abtineti-va sa umblati la pui. Mitul conform caruia nu e bine sa pui mana pe pui e aproape de adevar. Mirosul strain pe odrasle pot determian iepuroaica sa ii manace sau sa ii excluda din cuib, crezand ca nu mai sunt ai ei. Si dupa fatare asigurati o hrana de buna caliatte si multa liniste in jurul custii. Nu lasati copii, cainii sau alte animale sa streseze femela. Nu interveniti prea mult, iepuroaicele sunt mame foarte bune de regula si se descurca singur de minune.
    Succes!

    RăspundețiȘtergere
  19. la iepuroaicele care au fatat nu trebuie sa se umble deoarece simt miros strain si poate sa isi refuze puii , eu am multe iepuroaice de diferite rase dar sunt blande ( cum le inveti asa le ai ) ,fiecare iepuroaica trebuie sa stea in cusca ei si nu mai multe la un loc, cine vrea informatii poate accesa id de mess UN_TRECATOR31 sau cimpancatalin si va voi da informatiile necesare

    RăspundețiȘtergere
  20. Sall sunt ionut si mi-a fatat o iepuroaiaca dar au murit toti iepuri i aceasi seara au fost 8 la nr in cat timp o pot da din nou la monjat???

    RăspundețiȘtergere
  21. Buna. am si eu 3 iepurasi.2 femele si un mascul.ambele au fatat la diferenta de 2 zile. Prima(este neagra si cu un ciuf intre urechi) a fatat 7 puii..si erau afara,pe plasa,iar eu am ajutat`o sa ii bage in cusca,dar nu am pus mana pe ei..i-am luat cu fan,dar cred ca i`a mancat pentru ca au disparut.CEa de a doua a fatat azi.este alba,cu ochii rosii.. nu stiu cati pui a fatat pt k ia fatat in cusca si..i`am pus fan,l`a luat singura,l`a bagat in cusca si si-a facut cuibu..i`am pus morcovi,fan si mancare pt iepuri( din aceea din boabe de porum s.a) .Puii ei cred ca sunt vii pt k a intrat in cusca si se auzeau niste "chitaieli" .Inca nu am umblat in cusca sa vad ce are. CE ar trebui sa fac? sa ma uit sau sa o las in pace..si doar sa`i asigur hrana si apa necesara? am nevoie de un sfat.urgent;;) ma puteti gasi la ella.X_O@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere
  22. *tin sa precizez ca au custi diferite..

    RăspundețiȘtergere
  23. am o iepuroaica neuozeilandeza si am dato la monta cu fiul ei un berbec german are cv?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. normal ca are ,, tu te,ai casatori cu o piranda sa ai si copii
      ??

      Ștergere
    2. nu are absolut nimic....doar intre frati e interzis.

      Ștergere
  24. va rog sa imi raspundeti!

    RăspundețiȘtergere
  25. nu are nmc.intre frati este interzisa imperecherea.

    RăspundețiȘtergere
  26. are ceva rasa alb cu ochii rosii? este bine de crescut sau nu?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. cei cu ochii rosi si alni si maaai mari de greutate sunt belgieni originale!ASA aratau inainte sa se strice rasele fiecare imperechindule dupa ureche!

      Ștergere
    2. pufffff ma faci sa rad=)) belgieni cu ochii rosii esti prea prost!!!

      Ștergere
  27. nu asculta superstitiile!

    RăspundețiȘtergere
  28. iepurii cu ochi rosii nu sunt cu nimic inferiori celorlalti!

    RăspundețiȘtergere
  29. la ce marime/greutate cresc?

    RăspundețiȘtergere
  30. la ce marime/greutate cresc?

    RăspundețiȘtergere
  31. Exista mai multe rase care prezinta varietatea alb cu ochi rosi, In general sunt iepuri de talie medie si mare, e dificl de facut un prognostuc nestiind exact rasa. Ca sa ofer o cifra aproximativa:peste 3 kg!

    RăspundețiȘtergere
  32. am o iepuroaica neuozeilandeza lanaga ia mai am si o iepuroaica berbec german au custi separate dar se ridica cu labele si se bat iepuroaica berbec german a lovito la ureche si este ranita grav ce pot sa fac?
    va rog spunetimi!

    RăspundețiȘtergere
  33. neuozeilandeza trebuie sa fete si iepuroaica berbec german are deja pui de 1 luna

    RăspundețiȘtergere
  34. tot ce poti face este sa izolezi mai bine cele doua custi, astfel incat sa nu poata ajunge in contact.
    Au pui, e normal sa fie teritoriale. Ai grija ca acest stres (cauzat de vecina) sa nu se rasfranga asupra puilor!

    RăspundețiȘtergere
  35. salut! fiica mea a primit acum 8 luni un iepuras femela, alb cu ochii rosii! in urma cu doua luni, am cumparat un iepuroi[posibil beldian] cam de aceeasi varsta cu iepuroaica!Am incercat cam saptamanal sa o bag in cusca lui, dar e foarte agresiva si il bate, incat cred ca a prins frica de ea, ca in ultimele 2 saptamani, de cate ori o duc in cusca lui, fuge el de ea si nu invers!CE SFAT IMI DATI?

    RăspundețiȘtergere
  36. mai lasa iepuroaica inca cateva saptamani singura acum este frustrata apoi o vei da la monta

    RăspundețiȘtergere
  37. cel mai sigur am din toate rasele dintre care rusu meu care e sumatate sosoi jumatate belgian si e maro spre gri cu negru!

    RăspundețiȘtergere
  38. am avut 2 epuroaici si am ajuns intrun an la 200

    RăspundețiȘtergere
  39. la cîte zile iese epuraşii din cuib

    RăspundețiȘtergere
  40. de ce am găsit iepuraşii împrăştieaţi prin cuşcă după fătare e posibil săi fi fătat morţi

    RăspundețiȘtergere
  41. azi am mers sa le dau de mancare iepuroaicelor care au fatat de o saptamana si am vazut ca una a inceput sasi manance puii si din 7 mai avea 3 iar cealalta era de sange semn ca sia mancat si ia vreunu se sa fac?

    RăspundețiȘtergere
  42. poti sa muti iepuroaicele intr-un loc mai linistit sa nu fie stresate

    RăspundețiȘtergere
  43. pe data de 5 am dus iepuroaica la iepuroi vreau sa stiu ca masuri speciale sa iau alimentatie, ce sa fac prin cusca,si cum sa verific daca a ramas gestanta

    RăspundețiȘtergere
  44. poate sa mi spuna cineva daca trebuie sa scot masculul din cusca in momentul cand fata iepuroaica sau ii pot lasa in continoare impreuna ei stau impreuna de cand i am luat....

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ia-l de-a colo ca iti omoara toti puii si scoate-l mai de vreme daca in caz nu esti sigur de data la care iti fata iepurica

      Ștergere
    2. scoate-l.......iepuroaica se lasa singura in cusca dupa monta.ea alege momentul inceperii construirii cuibului

      Ștergere
  45. Buna ziua, si mie mia fatat iepuroaica ieri dedupamasa si nu ia fatat in cuib ci pe mancare deasupra ii dau lutarna si pe ea ia fatat , si is cam imprasteati si eu as-i spune ca ii frica de iei la iepuroaica ii la prima fatare se poate sa ii fie frica de iei la iepuroaica sau acum incepe sa aiba grija de iei?

    RăspundețiȘtergere
  46. incearca tu sa ii bagi in cuib dar i-a o manusa ea ii va alapta dor daca sunt toti la un loc

    RăspundețiȘtergere
  47. Din pacate o refuzat sa ii alapteze si mio murit toti, o fatat multi vreo 12 si ii era frica de ei si nici nu so smuls poate ca era tanara? o sa se smulga la a doua fatare?

    RăspundețiȘtergere
  48. eu am dat iepuroaica la monta pe 29 luna trecuta azi suntem pe 30 trebuia sa fete pana acuma?

    RăspundețiȘtergere
  49. Aceeasi problema o am si eu.Am doua iepuroaice urias belgian si le-am dat la monta pe 1 respectiv 2 mai.si le-am scos de la monta pe 2 respectiv 3 mai.astazi este 1 iunie si vad ca nu au facut cuib si nici nu si-au smuls par de pe burta.e posibili sa nu fi prins?astept raspuns si lamuriri chiar si de la colegul de mai sus care intampina aceeasi poblema.

    RăspundețiȘtergere
  50. BUNA!
    AM SI EU O IEPUROAICA ALBA CU NEGRU , A FATAI IERI 3 PUII MORTI DAR , LA APROAPE 24 DE ORE DE LA FATARE EA ISI MAI SMULGE PAR DE PE BURTA . CE SE INTAMPLA? , ESTE SINGURA IN CUSCA . VA MULTUMESC

    RăspundețiȘtergere
  51. DC NU-MI RASPUNDE CINEVA? PLS ....... !

    RăspundețiȘtergere
  52. Anonim 1 iunie 2012, 21:09 :
    Mie mi-au fata iepuroiacele.Una mi-a fata exact la fix 5 iepurasi sanatosi momentan,iar cealalta 3 iepurasi dintre care 2 morti.I-am indepartat din cusca.Am insa o intrebare.La cat timp dupa fatare pot sa le dau iarasi la monta?

    RăspundețiȘtergere
  53. mie mia fatat iepuroaica pe 1 iunie 8 iepurasi a avut grija 2 zile dupa care am gasit 3 morti iam scos afara,dupa cateva ore iar am mai gasit 3morti mia mai ramas 2 pe care iam bagat intro cutiuta si ii tin in casa ii alaptez tinand iepuroaica de picioare sper sa traiasca ca altceva nu stiu ce sa fac...

    RăspundețiȘtergere
  54. eu am o iepuroaica care e la prima fatare si mi-a fatat 10 puisori sa stiti ca puteti sa ii priviti si o persoana din familie sa ii atinga eu i-am atin pentru ca in cusca iepuroaicei era o gaura si puii au scapat i-am loat i-am pus in cusca l-a ia i-a lins le-a dat sa suga si apoi i-am adus mancare azi se implinesc 3 zile de la fatare si puisorilor incepe sa li se vada blana iepuroaica mea e alba cu ochii rosii si e cea mai buna si cuminte unde o pui sta si ce ii dai mananca o iubescc sper ca v-am fost de ajutor!!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  55. am o iepuroaica belgiana si un iepuroi belgian iam bagat de 2 luni jumate la monta....astept si astept de luni dar tot nu imi face puii !!! nu siti dece?? nu da semne ca ar face !!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. si de 2 luni nu i-ai mai despartit deloc ? iepuraica trebuie sa sta fara iepuroi cand fata pt ca iepuroiul o sa manance pui deci scoate-o de la iepuroi

      Ștergere
    2. in primul rand ce varsta au?trebuie sa aive peste 6-7 luni sau sa aive greutatea cel putin 70% din greutatea normala a rasei lor.
      in al doilea rand , sigur iepuroiul nu e castrat?(adica prezinta interes pt el iepuroaica, o alearga?)
      si in al treilea rand separai o perioada , apoi baga iepuroaica la iepuroi si vezi ce se intampla.

      Ștergere
  56. pot sta 2 sau mai multe iepuroaice intr-o cusca ?
    va rog raspundeti-mi

    RăspundețiȘtergere
  57. sa imi raspunda cineva va rog !!!!!!!!!!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  58. eu am dat epuroaica la epuroi si sau fugarit de cateva ori dar iepuroaica na vrut sa stea ,si sau intins amandoi si au stat ,..de ce (au amandoi 6 luni)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. la imperechere cei doi trebuie sa indeplineasca niste conditi :
      1. ei trebuie sa nu fie frati
      2. trebuie sa aiba varsta potrivita
      (nu stiu care este varsta)
      3. iepuroiul trebuie sa fie bun de imperecheat si sanatos
      4. iepuroaica trebuie sa fie sanatoasa
      -IEI TREBUIE SA STEA AMANDOI INTR-O CUSCA TIMP DE O ZI APOI II DESPARTI.
      -IN TIMPUL IMPERECHERI TREBUIE SA AIBA IN CUSCA MANCARE SI APA.
      -DUPA CE AU STAT O ZI LA IMPERECHAT IEPUROAICA TREBUIE SA FIE LASATA IN PACE DEPARTE DE JGOMOT SI SA FIE HRANITA ADECVAT.......

      Ștergere
  59. eu am primit 2 iepuri gri cu par putin lung si capul alungit iar urechile sunt foarte mari dar din pacate nu imi pot da seama ce fel de rasa sunt .ma puteti ajuta?

    RăspundețiȘtergere
  60. Am si eu 2 iepuri .Sunt frati si s-au imperecheat o sa am pui?Are cevaca s-au imperecheat desi sunt frati?

    RăspundețiȘtergere
  61. am o iepuroaica alba cu ochii rosi.Are numai 3 luni si am dato la iepuroi.va fata sau nu.

    RăspundețiȘtergere
  62. Am o iepuroaica si ar trebui sa fete pe 30 ianuarie. Sta intro cusca din lemn. Ar putea ingheta puii tinand cont ca in acel moment este foarte frig? Multumesc. Astept raspuns.

    RăspundețiȘtergere
  63. Fratilor , cand va apucati de crescut iepuri nu ignorati sa va documentati cat mai bine !
    Datorita Netului se pot ajunge la informatii pretiose si exacte , trebuie doar sa le selectati pe cele bune !
    Uitati aici un site in care gasiti foarte multe informatii despre cresterea iepurilor , are si forumm : www.iepuri.info !
    Daca doriti sa cresteti un iepure asa cum trebuie nu ezitati sa-l vizitati !
    Bafta tuturor !!!

    RăspundețiȘtergere
  64. am o iepuroaica fatata de 2 saptamani dar am observat astazi ca a inceput sa se smulga din nou o fi pt ca le e frig puilor

    RăspundețiȘtergere
  65. eu am o iepuroaica neagra mia mai fatat anu trecut si a fost foarte grijulie cu iepurasi. si akuma s-a sumuls akuma vreo 3 zile inainte si nu moi fatat inca, data la care trb sami fete este sambata-duminica 24 martie astept raspuns multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  66. Mi-a fatat si mie iepuroaica azi noapte 3 pui unu mort era scos din cuib si 2 vii in cuib,am incercat sa o urmaresc dar nu am vazut-o niciodata sa mearga la pui,la cat alapteaza,imi pot da seama in vreun fel daca nu ii mai accepta?

    RăspundețiȘtergere
  67. am si eu o iepuroaica si o dau la epuroi si nu vrea sal accepte se culca! ce sai fac ? ce sai dau ? este poate vriun preparat ?

    RăspundețiȘtergere
  68. Buna ziua! Am o iepuroaica ce si-a lasat puf, dar nu a fatat. De fapt termenul este peste 2 saptamani. Stiti de ce si-a lasat puf asa de devreme? Eu l-am aruncat deoarece se amestecase cu excretii. Am gresit? (este rasa berbec german, daca are vre-o importanta).
    Va multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  69. la cate luni pot da iepuroaica la monta?

    RăspundețiȘtergere
  70. am 2 iepuroaice rasa belgiana ,,9 luni ,,8 kg si nu vor sub nici o forma sa accepte monta,,ce este de facut? dati-mi un sfat va rog!!!!!!!!!!!!..exclus sacrificarea!

    RăspundețiȘtergere
  71. Spune-mi te rog, de ce iepuroaicele mele ( doua la numar) fata , deja a treia oara numai iepurasi masculi (cate 7-8 de fiecare)

    RăspundețiȘtergere
  72. Bună as vrea sa intreb si eu ceva am o iepuroaica nu stiu ce rasa este dar are cam 5-6 luni si mia fătat acum sase zile 5 puisori sanatosi si foarte dragalasi si vreau sa va intreb daca o bag la monta acuma si peste 3 săptămâni iau pui acestia mari de la ea adica cum se mai spune i voi intarca are ceva? Si apoi imi va făta peste 4 saptamani adica dupa 1 săptămâna după ce iau puii de la ea! Are ceva daca fac asta?

    RăspundețiȘtergere
  73. Am si eu o intrebare ! Monta pot sa o fac in timpul iernii chiar daca iepuroaica nu sta in frig ? sau nu prea e bine? astept raspuns!

    RăspundețiȘtergere
  74. Foarte frumos blog. Felicitari. Poti inmulti iepuri si iarna daca ii tii la caldura.

    RăspundețiȘtergere
  75. Am o iepuroaica care este in a 3-a saptamana de sarcina . Si in weekend-ul asta am vazut ca isi aduna in continuu paie cu gura si isi facea culcus . Am dat-o la iepure sa vad daca e gestanta si nu a mai stat , scotea sunete si am pus-o inapoi in cusca ei . Oare sa fie gestanta ?

    RăspundețiȘtergere
  76. Dragii mei analfabeti!
    Cei mai multi nu aveti nici coerenta in exprimare,nici nu scrieti cuvintele intregi.Cunosc un francez care scrie mult mai corect ca voi in romaneste.Macar scrieti cum pronuntati-IEPURI SI NU PUNETI IMPREUNA DOUA CUVINTE SEPARATE.NU DATI VINA PE CALCULATOR.DEFECTIUNEA E IN VOI.MARE RUSINE!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Draga tampitule nu e nimeni mai analfabet ca tine

      Ștergere
  77. Cate zile trebuie sa astept ca sa pot sa ating pui de iepuri va rog imi spuneti ca vreau sa I ating ;)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. pai pana ce au ochii deschisi puf si ies ei din cuib

      Ștergere
  78. Azi dimineata mia fatat iepuroaica am pus mana pe ei pt ca credeam ca ii este frica de ei si am dus puii tot la ea dar ea fugea dupa cate am citit mai sus nus daca mai au vreo sansa .... imi puteti spune daca mai au vreo sansa de supravietruire a apropo erau 6 si unu a murit peste zi...

    RăspundețiȘtergere
  79. salut . de curand mi-a fatat cele 2 iepuroaice pe care le am. asi dori sa stiu si eu la cat timp pot sa ma uit la cuibul unde au fatat. si daca ma uit des de exemplu se poate intampla ceva.??? Multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pai eu ma-m uitat la cuibul lor la 2 saptamani ,atunci au par pe ei si au ochi deschisi

      Ștergere
  80. buna ziua ,ma poate ajuta SI PE MN CINEVA cu un sfat.Acum 5 zile mi a fatat o iepuroiaca 8 pui,dar din pacate mi a murit iepuroaica.Ce sa fac cu pui ca sunt vioi ,le pot da lapte de vaca cu siringa?ast un pasp va rog.

    RăspundețiȘtergere
  81. si mie mi-au fatat 2 iepuroaice pe data de 19-04 la una am 7 pui si la cealalta 10, le am crescut de la varsta de 2 luni luate de la cineva le am ingrijit bine m am jucat cu ele le am invatat blande doar eu le am dat mancare si nu am nici o problema cu ele inca nu am atins pui dar ies din cuib ii ating cu cate un pai sau pe cate o ureche cu degetul nu au nici un stres iepuroaicele o sa i ating la varsta de 4 saptamani asa e ce l mai sigur , retineti o chestie nu mergeti imparfumati la iepuroaica dupa ce a fatat si sa i dati mancare bine si nelipsita apa, succes

    RăspundețiȘtergere
  82. pentru ce i incepatori ca mine ai o iepuroaica bun inainte cu 3-4 zile sa fete ii faci curat in cusca sa aiba paie rumegus curat ce ai tu sa i pui` nelipsita mancare si apa ex lucerna uscata porumb grau etc acum cum e trifoi si lucerna proaspata cu atat mai bine ce a uscata o ti pt iarna`, o sa vezi ca inainte cu 1zi sau 2 unde ai pus paiele o sa i si lase puf nu o deranjezi nu nimic se aproprie ziua fatari sa i pui de pe ziua mancare proaspata cat mai multa si apa ca ce l putin 3 zile sa nu o deranjezi eventual apa sa fie curata dar te uiti rapid dupa 3 zile te uiti fara sa umbli la cuib daca a scos pui morti afara din cuib daca e totul ok sa aiba mancare si apa ce l mai bine e sa nu o deranjezi ca de aceea ii omoara sau ii mananca ca o deranjati, dupa 7 zile de la fatare daca chiar nu ai rabdare si vrei sa vezi daca totul e ok ei iepuroaica o bagi in alta cusca pret de 5-6 min si cu un bat ceva dai puful usor la o parte si vezi cati pui sunt s au daca sunt morti astupi la loc si bagi la loc iepuroaica la pui, ce l mai sigur asa daca ia are mancare si apa si nu o deranjati ii creste sanatosi fara probleme dupa 2 saptamani ii vezi cum zburda din cuib, daca stam sa ne gandim la iepuri de camp merge cineva sa i controleze cuibul sau sa i ia pui morti singura face totul, daca faceti asa cum am zis garantat o sa aveti pui multi si sanatosi.

    RăspundețiȘtergere
  83. Iepuroaica mea are deja 35 de zile de la monta, si-a facut cuib de o saptamana, are burtica in continuare dar nu mai fata. Ce se intampla? Multumesc

    RăspundețiȘtergere
  84. Buna ziua am si eu o iepuroaica angora a fatat 3 iepurasi dar i-am gasi morti dimineata dupa cat timp o pot da iar la monta?

    RăspundețiȘtergere
  85. la cat timp incep a suge iepurasi?

    RăspundețiȘtergere
  86. va rog frumos raspundeti

    RăspundețiȘtergere
  87. Am si eu doua iepuroaice , una alba cu ochii rosii si una nagru cu alb.Le-am at cred la 5 luni la iepuroi dar nu au fatat si acum le-am dat din nou au aproape doua saptamani si un scoate niste zgomote ciudate.Oare sa fete?

    RăspundețiȘtergere
  88. am doua iepuroaice si nu stau la monta ..leam lasat si cate o sapt cu iepuroiul dar degeaba nu reusesc sa am copilasi

    RăspundețiȘtergere
  89. dati-mi va rog un sfat sa reusesc sa le montez

    RăspundețiȘtergere
  90. Buna dimineata, azi dimineata am dat iepuroaica in cusca masculului ptr imperechere va rog sa,mi spuna cineva cat trebuie lasata tinand cont k deja sa imperecheat de mai multe ori cu succes de azi dimineata, si la cat timp pot da a doua iepuroaica la acelasi iepuroi ??? Va multumesc , astept raspuns

    RăspundețiȘtergere
  91. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  92. BUNA Am o iepuroaica are 1luna si 3zile mai are rost sa astept sa-mi fete Va rog da-timi un sfat

    RăspundețiȘtergere
  93. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  94. buna ziua se pregateste epuroaica sa fete de 3 zile s is pregateste cuibu de 4 zile si nu ma fata ce sa fac ,as rog frumos raspundeti odata va rog

    RăspundețiȘtergere
  95. Hey.am o intrebare micuta.Am 3 iepuroaice care urmeaza sa fete.una dintre ele isi facea ieri cuibul in cuntinuu pe la 7 dimineata.azi am aflat ca a cazut din cusca pe jos ea fiind mai sus.Credeti ca a afacut avort?acum nu se m-ai pregateste.O sa ma fete ?

    RăspundețiȘtergere
  96. Salut.am o iepuroaica californian care a fatat acum cateva zile.si.a facut cuibul cu o saptamana inainte doar ca la fatare nu si.a lasat puf si au murit toti pui.care ar putea fi cauza?

    RăspundețiȘtergere
  97. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  98. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  99. Buna am o iepuroaica de 6-luni si un iepure de camp are aceiasi greutate si de aceiasi varsta cu iepuroaica dar numai ca sunt de rase diferite credeti ca se pot inperechia?

    RăspundețiȘtergere
  100. Dupa cate zile am voie sa ating puii?
    S.au nascut azi.......dupa cat timp am voie sa.i ating?

    RăspundețiȘtergere
  101. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  102. Cand pot sai dau altceva in afara de lapte...ce ii dau? Tin sa specific ca nu am nici o legatura cu cresterea iepurilor...mia fost tare mila de ei si de asta mam chinuit sai cresc...din pacate am ramas doar cu uni care sper sa fie sanatos ca mamatasat de el, de aceea va rog sa imi raspundeti

    RăspundețiȘtergere
  103. Buna! Iepuroaica mea a fatat 9 puiuti...3 iam gasit morti si apoi la cateva ore am gasito si pe ea moarta...am ramas cu 6 iepurasi...care iam hranit cu seringa si cu lapte din comert si lapte pt pisoi de la farmacie, dar la o saptamana miau murit pe rand...am ramas cu unu singur...care a crescut si cred ca va fi bine...sambata face 3 saptamani... Intrebarea mea este cand incep sai dau si altceva

    RăspundețiȘtergere
  104. cum sa verific daca iepuroaica a ramas gravida?

    RăspundețiȘtergere
  105. buna ziua acum 3 zile mi-a fatat o femela 12 pui ok dar are douo cuiburi in care sunt 4 si respectiv 8 credeti ca ar trebui sa intervin sa-i pun pe toti la un loc?

    RăspundețiȘtergere
  106. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  107. buna ziua am o iepuroaica ce astept sa fete, ieri sa impinit cele 30 de zile si nu da nici un semn ca i-ar veni timpul, ce sa fac?

    RăspundețiȘtergere
  108. am o intrebare: am o iepuroaica de 6 luni, a avut 5.2 kg, acum a slabit (4,6 kg) cate 300 grame la o saptamana - a avut raie in urechi si am tratato cu o solutie de la farmacia veterinara - acum nu mai are nimic in urechi, dar nu stiu de ce slabeste?
    acum mai nou: se jumuleste, cand am dat-o la iepuroi tipa ca in gura de sarpe.
    nu stiu ce sa fac?

    RăspundețiȘtergere
  109. Salut , am o iepuroaica care a fat at PE 31 decembrie, puii sunt ok in puf,nu stiu cati 5 say 6 ,numai ca PE 1 ianuarie de dim am gasit sange sub cusca, SI astazi PE 2 ianuarie dimineata la fel sub cusca dar in alt colt, ea mananca este ok , este normal in a treia zi dupa fatare Sa Mai sangereze ?

    RăspundețiȘtergere
  110. Am un iepuroi de doi ani,pana la cati ani se pot da la monta?

    RăspundețiȘtergere
  111. Am o iepuroaica care a fătat ieri doi si azi a mai scos unul e ceva normal
    Si nu a lăsat par deloc

    RăspundețiȘtergere
  112. Am o iepuroaica care a fătat ieri doi si azi a mai scos unul e ceva normal
    Si nu a lăsat par deloc

    RăspundețiȘtergere
  113. Am 2 iepuroaice care au intrat în călduri, dar nu vreau sa le dau la monta. Se poate face ceva sa nu mai fie în călduri? Sau e mai bine sa rămână asa și sa treacă de la sine?!

    RăspundețiȘtergere
  114. Dati cit mai multe exemple de animale care isi pregatesc puii cu multa grija pentru viata

    RăspundețiȘtergere
  115. am o epuroaica si afata nustiu cîți pui . m-am uitat pe deasupra custi unde a fatat ea si mo văzut si de atunci nu a maintrat in cușcă e posibil sa nu hrănească puii

    RăspundețiȘtergere
  116. Am si eu un iepuraș rasa mica alb cu ochii albastrii(hermelin sau austriac, nu stiu sa ii deosebesc)pe care il tin in casa ca si animal de companie, are toate conditiile si e foarte fericit. Problema e ca baietelul nostru, Țup, care acum are cam 10 luni si are chef de vizitat fetițe. Treaba e ca nu vreau sa il imperechez deoarece nu vreau sa umplu casa cu iepurasi. Pateste ceva dacă nu e dus la fetite si nu il castrez? Tin foarte mult la el si imi e mila sa il castrez. Momentan are o pernuta pe care o consideră partenera. Daca e cineva priceput sa imi dea un răspuns astept cu nerăbdare sfaturi. Multumesc

    RăspundețiȘtergere
  117. Am o iepuroaica care nu primește masculul la ea nu știu de ce sau trebuie atunci când ea este în călduri să îl bag pe mascul in in cu dar nu știu atunci când este perioada aceea

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Poti sa incerci sa o bagi la alt mascul pe care sa-l accepte ca se poate.Sau poate sa fie inca pui si nu prea dezvoltata.

      Ștergere
  118. Buna seara, eu am 3 iepuri 2 iepuri albi cu ochii rosii care sunt femela si mascul (care sunt ai verisoarei mele)si mai am o iepuroaica de 3luni si 2 saptamani care este a mea.Este o incrucisare intre urias german si cap de leu( stiu ca este cam naspa dar nu am montat eu iepurii)Si iepuroaica am luat-o de la un prieten de familie care a primit acum 2 ani 3 pui de iepure si ia montat intre ei si mda.Si as vrea si eu ca prin februarie,aprilie sa o montez si eu.Si ma gandeam acum daca sa o montez cu un iepure desta alb cu ochii rosii dau cu tatal sau unchiul ei.Mentionez ca tatal si unchiul cred ca sunt urias german si ar gii cam naspa.Si eu ma gandesc ca cu cat montez iepuroaica cu cap de leu sau rase mai mici ies puii mai mici si este bine.Acum nush, vreau un sfat.

    RăspundețiȘtergere
  119. Buna seara am nevoie urgent de sfatul vostru, am o iepuroaica cap de leu , e gestantă și are 17 zile, azi a început sași facă cuibul din puf , e posibil așa ceva sa fete prematur

    RăspundețiȘtergere
  120. Bună ziua, am un iepure mascul și când bag iepuroaica la el în cușcă refuza sa se imperecheze degeaba iepuroaica vrea pe el nu al interesează sta cu capul ridicat și cu dinți scoși dar asta doar când ai bag iepuroaica la el, ce are aveti idée? Mulțumesc

    RăspundețiȘtergere